#egynaposkirándulás: Nagymaros!

Szeretjük a hosszú, már-már időtlennek tűnő nyaralásokat, a teljes kikapcsolódást, amikor egy vagy több hétre kiszakadunk a megszokott környezetünkből. Erre viszont nincs mindig lehetőség – és gyakran igény sem. Új sorozatunkban, a #egynaposkirándulásban olyan programokat, útvonalakat és kirándulás-terveket állítunk össze, amelyek kifejezetten a “reggel megyünk-este jövünk” előnyeit mutatják be. Azt az egy napot viszont a lehető legjobban kihasználjuk! Első állomás: Nagymaros a Dunakanyarban.

 

Csak egy ugrás a fővárosból

A Dunakanyar a Budapesten élők számára egy kézenfekvő döntés. Noha néhány évtizede még sokan kerestek ott nyaralót a Duna-parti táj buja zöldjében, az ezredforduló körül megcsappant az érdeklődés e tájegység iránt. Ha hosszú ideje nem jártál a Dunakanyarban, most ismét érdemes látogatást tenni arrafelé, az utóbbi időben ugyanis a térség elkezdett felzárkózni szolgáltatásaiban is, s noha még messze járunk a balatoni újhullámtól, az első fecskék már nem  csupán megjelentek, de sikerrel hirdetik is az új idők új szelét.

A Dunakanyar óriási előnye tehát az, hogy kifejezetten közel esik a fővároshoz, innen egyáltalán nem kell hosszan autózni ahhoz, hogy egy lélegzetelállító panorámájú, zöld környezetben találjuk magunkat. A vulkanikus eredetű Visegrádi-hegységben remek túraútvonalakat találunk mindenféle igényhez és nehézségi fokozatban, ráadásul az országot behálózó Kék-túra is áthalad erre.

Nagymarosi városrészlet, #egynaposkirándulás // Fotó: Kalandjáró

A másik parton, a Visegrádi várral szemben pedig ott találjuk a térség egyik legrohamosabb tempóban fejlődő, egyben legszebb települését, Nagymarost. Ha valaki nem kifejezetten a hegyvidéki túrázásra vágyik, inkább maradna a városi környezet romantikus macskakövein, ugyanakkor élvezné, hogy karnyújtásnyira van a zöldtől és a Duna-parttól, annak egyértelműen Nagymaros az ideális választás.

Nagymaros, a köztünk élő romantika

A település története egészen a középkorig nyúlik vissza, az évszázadok óta lakott területen tehát számos kor építészeti jellegzetessége felfedezhető. A városi sétánkat szűken kanyargó, romantikus utcácskák és a bennük lépten-nyomon megtalálható régi kúriák, csodaszép homlokzatok színesítik.

A település nem túl nagy, ám rendkívül gondozott, minden sarkon újabb szépséget tár elénk, a belefeledkezős városnéző séta még konkrét cél nélkül is kifejezetten ajánlott. Ha szombaton érkezünk, a Dunakanyar és környéke kistermelőinek kínálatából összeállított termelői piacot nem szabad kihagynunk a Főtéren. Ez a piac ugyanis nem csupán a hagyományos bevásárlás célját szolgálja, a csodaszép környezetben, a város szívében megrendezett piac a hagyományos vidéki vásárok hangulatát idézi, ráadásul mindig találunk valamilyen helyben fogyasztható finomságot is.

Nagymarosi termelői piac // Fotó: Kalandjáró

Néhány termelő házi süteménnyel, sajtokból összeállított kínálótállal készül, a helyi termesztésű zöldség-gyümölcs mellett tradicionális eljárásokkal feldolgozott hús- és füstöltárú, méz, tejtermékek, de akár házi szappanok, kerámiák, szörpök és lekvárok között is válogathatunk.

Napkereki Küküllő Kerékpárszervíz, #egynaposkirándulás // Fotó: Kalandjáró

Kézműves burger, házi krémes, kerékpárszervíz

Az óvárosi rész számos szerethető kis felfedeznivalóval szolgál, mint a környék bicilkis túraútvonalára építő Napkereki Küküllő Kerékpárműhely. Vagy épp a mellette található, régi telefonfülkéből átalakított, ingyenes “könyvkölcsönző rendszer”, amely egy kivételes kuriózum és roppant bájos ötlet – ezt biztosan nem kerüljük el, ha Nagymaros legnevezetesebb vendéglátóegysége felé, magához Édeske Alízhoz vesszük az irányt.

Ha pedig elhagyjuk az óvárosi részt, a piactól csupán pár lépésre találjuk a folyópartot, ahol az egész Dunakanyar egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. Szemben velünk a Visegrádi-hegység a várral, körös-körül pedig a roppant erdők, hegyormok és a Duna kanyargó, kék szalagja.

Könyvcserélő Nagymaroson // Fotó: Kalandjáró

A parti szakasz gondozására a városvezetés kifejezetten nagy figyelmet fordít, a komp mellett árnyas platánsor, padok és a gyerekes családok örömére kicsit lejjebb igényesen kialakított, partmenti játszótér is található. Ha már idáig eljöttünk, ne hagyjuk ki a Piknik Manufaktúrát – akár egy rozé fröccsre is beugorhatunk, de ha már erre járunk, kifejezetten érdemes az ebédet is az ő étlapjukról összeválogatni. Ha pedig kigyönyörködtük magunkat a panorámában és bevetnénk magunkat a sűrűbe, válasszuk a keskeny nyomtávú, kis erdei vasutat, amellyel Nagymarosról egészen a Királyrétig eljuthatunk.

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.