“Az én Káli-medencém”

Az elmúlt években újrafelfedezett, festői szépségű Balaton-felvidéki tájegységről alighanem kizárólag szubjektíven lehet beszélni. Éspedig azért, mert mindenkit valamilyen személyes, érzelmi kapocs fűz hozzá. Vélhetően, mert egyszerűen lehetetlen nem beleszeretni.

Távol a parttól

A Káli-medence legjellemzőbb sajátossága, hogy vegytisztán sűríti magába és tárja elénk mindazt, ami a Balaton-felvidéket, e otthonául szolgáló nagyobb tájegységet jellemzőit. A szőlővel ültetett laknákat, a nap hevét, a távolban megcsillanó Balaton víztömegének látványát.  A Káli-medence ennek a gazdag és immár régóta kiemelten védett természeti környezetnek az esszenciáját adja. Egy kis szeletnyi földi Paradicsom, teletűzdelve a természet kincseivel. Korántsem véletlen, hogy a generációk óta itt élő családok mellett már néhány évtizede – amikor a belföldi és keletnémet turisták mégegyaránt a sekély déli partokat keresték és a langyos vízben való nyári fürdőzés volt a kizárólagos fókusz turisztikai szempontból ezen a vidéken – nyugalomra, csendre és ihletgazdag környezetre vágyó alkotóművészek tették át ideiglenes vagy akár végleges székhelyüket a Káli-medence falvaiba.

Ez a zsebkendőnyi tájegység összesen nyolc falut számol. Ezek Kövágóörs, Köveskál, Salföld, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Kékkút, Balatonhenye és Monoszló. Mindegyik település egy kicsit más, egy kicsit csak saját magára jellemző, mégis töéletesen illeszkednek egymáshoz egy nagyobb egységben.

Az én Káli-medencém – Fotó: Kalandjáró

A felfedezésre váró nyugalom

A terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ennélfogva kiemelten védett terület – a különféle intézkedések és szabályok, melyeket a Nemzeti Park égisze alatt hoztak, szavatolják a táj egységességének és természetes kincseinek megóvását, úgy mint a Kornyi-tó kivételesen gazdag élővilágát, a Sásdi-rét jó állapotban megőrzött ökoszisztémáját, a lápokat.

Hihetetlen vonzereje van annak az egységes tájképnek is, amelybe a nyolc falu – s a köztük elterülő szőlők, szántók és erdősávok – mutatnak. A természetközeliség és a Balaton-parti nyüzsgéstől való elszabadulás rabul ejti az embert. Ha tehetjük, mindenképpen gyalogosan vagy kerékpárral vágjunk neki a környéknek, hiszen az egész medence könnyen bejárható, semmi sincsen túlságosan messze, s a lankák is meglehetősen szelídek az utazóhoz. Ebben a lassabb, emberléptékű tempóban pedig szépen, fokozatosan bontakozik ki előttünk a táj, melynek számos csodáját könnyen el is szalasztanánk, ha autóval hajtanánk rajta végig.

Az én Káli-medencém – Fotó: Kalandjáró

Néhány éve a Balaton-felvidék ékköveként kezdték emlegetni a környéket, s több olyan vendéglátós kezdeményezés települt ide, amely friss, minőség-orientált szemléletével, kiemelt gasztronómia érdeklődésével és a hangsúlyozottan a helyi adottságokra építő attitűdjével egy egészen új szellemiséget teremtett a környéken. Részint innen, a Káli-medencéből gyűrűzött ki és terjedt szét a Balaton körül az elmúlt években egy újfajta, nyitott szemlélet, amely végleg leszámolt a szocializmusból megörökölt reflexekkel és emlékekkel. A Káli-medence pedig húzónév lett, egyre növekvő érdeklődés övezi, mára pedig afféle térségi vezetőjévé koronázta a megújulásban leginkább elöljáró Köveskál települését.

Köveskál, a legszebb ékkő

Ahogyan az egész Káli-medencét, úgy Köveskált is az apró részletek, a tájra jellemző építészeti megoldások harmóniája vonja be ellenállhatatlan, romantikus aurájával. A mészkőben és bazaltban gazdag környéken magától értetődő volt a kőkerítések építése. A kőkerítéseké, amelyek nem csupán tetszetős egységességben hálózzák be az egész falut, hanem magában hordozzák az elmúlt évszázadok időtlen hangulatát is. A régi porták stílusának őrzése, a hagyományos anyagok, a vályog és nádfedél használata és az általános rendezettség már-már mesebeli világba röpíti az idelátogatót.

Az én Káli-medencém – Fotó: Kalandjáró

Az újonnan egyre-másra hazai Provence-nak kikiáltott település pedig nem csupán a szépségével hódít és nem kizárólag a kellemes séták lehetőségével kecsegtet. Köveskál híre messzire elér és minden beszámoló a kivételes gasztroélménnyel indít. Se vége, se hossza a minőségi konyhával és feledhetetlen ízélményekkel csábító helyek listájának, kezdve a környék leghíresebb, nemzetközi szinten is jegyzett butikhotelének, a Káli Art Inn-nek elképesztő reggelijével, avagy a mára nagypresztízsűvé vált szerelemprojekttel, a Kővirág éttermével, esetleg a Trombitás Borházzal és a Mi A Kővel, vagy a tősgyökeres Káli-medencei Pálffy borászat borteraszával. A falu egy ideje aktívan dolgozik is saját gasztronómia-orientált hírnevének öregbítésén: rendszeresen tartanak közösségi disznóvágást, Kálibulit, hogy mi, vendégek is bekapcsolódhassunk a különleges falu életébe – legalább egy kis időre.

panoráma
panoráma
gasztroélmény
gasztroélmény
túra
túra

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:


 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.