#kultúrhír: Hamarosan jön a Szemrevaló Fesztivál!

Budapest, 2019. szeptember 18. Szeptember 26. és október 6. között a Szemrevaló l Sehenswert Filmfesztiválon a budapesti Művész moziban immár nyolcadik alkalommal mutatkoznak be a legfrissebb alkotások a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

 

A nyitófilm a Kontroll nélkülcímű, Ezüst Medve-díjas német dráma lesz, melyet elkísér a film egyik főszereplője, Lisa Hagmeister, később pedig kerekasztalbeszélgetést is szerveznek a téma magyar szakértőivel. Jelen lesz Svájcból a Zwinglirendezője, Stefan Haupt és Ausztriából Bruno Ganz egyik utolsó munkája, A trafikosrendezője, Nikolaus Leytner. A Mások életerendezője számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkája, aMű szerző nélkülután pedig György Péter esztétával beszélgethet a közönség. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ! Holnaptól már vásárolhatóak jegyek a fesztiválra.

Szeptember 26-án19 órakor a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma, Németország idei Oscar-nevezettje nyitja az idei SZEMREVALÓT.A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, akinek mintha sehol nem jutna hely – az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul adják őt tovább egymás között, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla. A vetítés után a közönség találkozhata film egyik főszereplőjével,az édesanyát alakító Lisa Hagmeisterrel, azoktóber 5-i vetítés után pedigkerekasztalbeszélgetés lesz a téma magyar szakértőivel. A film hazai forgalmazója a Mozinet.

Szeptember 28-án 19 órakor vetítik a Mások életerendezője, Florian Henckel von Donnersmarckszámos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkáját, a Mű szerző nélkül című filmet, melyet hazánkban a Cirko Film forgalmaz majd.A német festőművész, Kurt Barnert a fasiszta Németországban született, majd az NDK-ban kezdett alkotni, később Nyugat-Németországba szökött. Új stílusú képeiben a németek történelmi traumáira reflektál. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik. A vetítés után György Péter esztétával beszélgethet a közönség.

 

A Zwingli című svájci alkotás 1519-ben játszódik. A reformátor, Huldrych Zwingli néhány év alatt a feje tetejére állította egész Zürichet és a régóta rögzült értékeket. Metsző okossággal elemezte a vallási és társadalmi rendszert, ostorozta a visszásságokat, és nem félt ujjat húzni a hatalmasokkal sem. A háborúk ellenzője végül egy olyan háborúban halt meg, amelyet maga is támogatott. Az ő életét bemutató film rendezője, Stefan Haupt szeptember 30-án a 19 órai vetítés után a fesztivál vendége lesz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.