Poharazás a Tagorén – Balatonfüredi Borhetek 2018

Minden évben augusztusban – mielőtt megkezdődnek a nagy, szüreti munkálatok a szőlőkben –  a Füred-Csopak miniborvidék jeles képviselői kitelepülnek a környék legszebb Balaton-parti sétányára, hogy laza, bormámoros fesztiválhangulatot teremtsenek.

 

siker a Tagorén

A kezdeményezés olyan sikeres, hogy egy ideje már nem is fér bele egyetlen hétbe ennyi emelkedett hangulat, ezért idén augusztus 10-től egészen szeptember 2-ig nyúlik a rendezvény. A Füredi Borhetek olyan népszerű, nagy látogatottságú és egyébiránt valóban nívós rendezvény, hogy az egész balatoni nyarat keresztül-kasul behálózó MOL Nagyon Balaton is felfigyelt rá, s ezzel a tó körül szerveződő legfontosabb programsorozat részévé vált – olyan események mellé lépve a sorban, mint a lassan kultikussá avanzsáló Paloznaki Jazzpiknik, a B my Lake! fesztivál, a Veszprémfeszt vagy a Kultkikötő.

Standok a Balatonfüredi Borheteken // Kép: Kalandjáró

A borhét – hovatovább immár borhetek – felívelése nem meglepő jelenség. Minden együtt van ahhoz, hogy egy remek rendezvény kerekedjen: Füred rendkívül fontos gasztronómiai és kulturális központtá nőtte ki magát az elmúlt tíz évben, folyamatosan pezsgésben van, nyáron a balatoni élet ütőere itt dobog, de egyre többen terveznek egész éves nyitva tartással is. Sorra nyílnak a nívós, újszerűen gondolkodó helyek, legyen szó vegán ice-popról, vagy profi specialty kávéról. Az értő közönség pedig itt van és lelkesen fogadja az újításokat.

A Tagore-sétány ráadásul kifejezetten szép és kellemes klímával kecsegtet még a forró nyári estéken is, hiszen közvetlenül a parton található, a hatalmas platánsor jótékony árnyékában. Ennek megfelelően a hétvégi estéken gyakran kifejezetten nagy tömeg gyűlik össze – egyesek ezt hátrányként élik meg, ugyanakkor ez a nagy érdeklődés kölcsönöz pezsgő fesztiválhangulatot a Borheteknek.

Hangulat a Borheteken // Kép: Kalandjáró

A kedvenc poharaink

A régi jól bevált klasszikusok mellett nagy örömünkre idén több új, fiatal borászattal is találkoztunk – és mindenhol tetszett, amit tapasztaltunk! A pályakezdők mindegyike komolyan veszi magát: elmélyült szaktudással körülbástyázott, biztos alapokra építenek, s amellett, hogy jól bánnak a szőlővel és érzéssel a borral, tudatosan odafigyelnek a pincészet megjelenésére is, hogy első már pillantásra híven tükrözzék a belső nívót.

Thetis Borászat a Balatonfüredi Borheteken először // Kép: Kalandjáró

A Thetis Birtok friss arculatával, türkiz és óarany színeivel vonzza a tekintetet. Zászlóshajónak a Zenit borukat szánják, mi viszont két másik, kifejezetten merész tételt választottunk kipróbálásra. A 2016-os Nektár kifejezetten bátor, minthogy a kevéssé jó emlékű cserszegi fűszeres ősöket is bevállalja. Egy rendkívül illatos, már-már parfümösen bódító, hízelgő bort kóstoltunk, amely nem megy el az émelyítő pacsuli irányba, hanem magabiztosan megáll az egyensúlyi pontban. A Sellő fantázianevet viselő cuvée ehhez képest egy meglepően komplex tétel, egyenesen ötféle bor ízét-zamatát hordozza magában, kifejezetten lassan megfejthető, gondolkodós darabb, haladó borrajongóknak bátran ajánlható, s egyben remekül kijelöli az irányt, amely felé, bízunk benne, a Thetis Birtok haladni fog a jövőben is.

Fókuszban a lényeg a Vesztergom Pincénél // Kép: Kalandjáró

Hasonlóan örömteli első találkozásnak bizonyult a Vesztergom Pince családias hangulatú standja. A fiatal borászgeneráció reményteljes képviselői folyamatos tanulással és bátor kísérletezéssel építik 2014 óta családi vállalkozásban működő borászatukat, melynek már most kézzel fogható eredményei vannak. A Vesztergom Pincét viszonylag fiatal volta ellenére már számon tartja a szakma, tagja a BalatonBor márkának, sőt egy újabb, a prémium szegmensbe pozícionált kezdeményezésnek, a HegyBor összefogásnak is. A HegyBorral egy újabb régiós terméket hozott létre a Balatoni Kör és a Rizling Generáció, hogy szigorú megmérettetés során csak az arra valóban érdemesek kerülhessenek a márkanév alá.  A HegyBort tehát kereshetjük a Vesztergomnál, a Laposánál, a Skizónál, a Szent Donátnál vagy a többieknél, mindenképpen a rizling legjobb arcát fogják mutatni nekünk.

A Vesztergom Pince HegyBora // Kép: Kalandjáró

A régi kedvencek pedig továbbra is megbízhatóan jelen vannak: a Füredi Borheteken nem maradhat el a Feind Borház Narancsa, vagy a Béla és Bandi zöldveltelinije, esetleg a Figula Pincészet csodálatos, magabiztos olaszrizlingje.

 

Nem csak inni lehet

A balatoni street food szcéna fejlődéséről már egy-két éve sűrűn lehet hallani – különösen a nyári szezonban. A hekk-lángos-sör szentháromság megújítása és felrázása könnyed, friss és újragondolt strandételekkel szerencsésen begyűrűzött az északi és a déli part számos fontos strandjára. Itt azonban nem érhet véget a diadalmenet! Egy ilyen rendezvényen, mint a Balatonfüredi Borhetek ugyancsak van helye a borkóstolás mellé kínált kísérő falatoknak, sőt ha egész estés programot tervezünk, akkor magától értetődik a spontán vacsora is.

A kitelepült Sparhelt Bistro // Kép: Kalandjáró

Szerencsére ezt az igényt felismerték a szolgáltatók is. A különböző gasztronómiai toplisták állandó szereplője, a füredi bisztrókultúra állócsillaga, a Sparhelt Bistro is évről évre kitelepül, hogy minőségi street fooddal örvendeztesse meg a borozástól megéhezett közönséget. A házi sajttál és a maga rusztikus módján utánozhatatlan zsíros deszka mellett a Sparhelt kínálatát ajánljuk kipróbálásra. Tökéletes a pontyburgerük és a véreshurkájuk is, amelyek évről évre visszatérő slágerszámok – a felhozatal viszont minden augusztusban frissül, hogy a törzsvendégeknek is szolgáljon valami újdonsággal.

 

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüred, Tagore sétány

2018. augusztus 10. 10:00-szeptember 2. 00:00

ingyenes

gasztro
kiülős
bor

 

 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.