Könnyű, nyári kedvenc: sajttorta toplista!

Imádnivalóan könnyű, finoman fanyar, ezerféleképpen variálható, de nem kell érte nyáron begyújtanunk a sütőt, mi az? Naná, hogy a sajttorta! Ez egy komplett műfaj, Budapesten jónéhány emblematikus képviselővel. Eláruljuk, ki a kedvencünk?

 

Sajttorta az antik korban?

Noha a sajttorta története nagyon régre nyúlik vissza – eleink már az Ókorban is készítettek édességet sajtból – Magyarországra az újkori történelemben a kétezres évek közepén francia közvetítéssel az Államokból érkezett, és robbant be a köztudatba. Hirtelen minden sarkon lehetett sajttortát kapni, ezt a kellően édes, mégis kissé fanyar, friss ízű, gyakran teljesen sütésmentes édességet, általában – a műfaj klasszikusának számító New York cheesecake hagyományának megfelelően – kekszalappal és nagyjából végtelenféleképpen variálva. Hol friss gyümölccsel, hol öntettel vagy recegős zseléréteggel a tetején, nyári időben savanykás citrommal, esetenként Nutellás, Oreo-kekszes, sőt avokádós változatban!

Könnyedsége és fanyarsága miatt nyáron – ha valami oknál fogva sikerül a fagylaltospult közeléből eltávolodnunk – valahogy még könnyebben rákívánunk erre az édességre, szemben a  nehezebb, habosabb, fajsúlyosabb vetélytársakkal. Összegyűjtöttünk hát néhány budapesti lelőhelyet, ahol egytől egyig egyedi, csak rájuk jellemző módon, de kiváló minőségben készítik ezt a nagy klasszikust. Ahogy a croissant-szemlénken, úgy itt sem szándékosan állítottunk össze toplistát, mégis van egy titkos favoritunk!

Édesem mangós sajttortája

Édesem cukrászda

Márk Szonjának a Millenáris park közvetlen szomszédságából ismert aprócska cukrászműhelye minden budai édesszájú kedvence. Szonjánál – aki egyebek mellett a torták és ice-popok nagymestere – szinte mindig tart valamilyen sajttortát, hogy éppen milyet, azt a szezon mellett gyakran az aktuális kedve dönti el. Ottjártunkkor egy pazarul kivitelezett mangós változathoz jutottunk hozzá. Vajas kekszmorzsa adta az alapot, rajta jókora sajtréteggel, amely szerencsére kifejezetten fanyar, friss ízű volt, megfelelően ellensúlyozva a bódítóan édes mangózselét a tetején.

Frissítés: az Édesem cukrászda már csak havi egy szombaton nyit ki, egyébként teljes időben tortarendelésekkel foglalkoznak.

1024 Budapest, Kis Rókus u. 33.

Facebook

Nyitva tartás: figyeld az oldalukat!

Cake Shop Budapest: a klasszikus New York cheesecake

Cake Shop

Sallai Fanni cukrászdája kihagyhatatlan ebből a sorból: a belvárosi József Attila utcában nyílt üzletben folyamatosan változik ugyan a repertoár, azt azonban nagy magabiztossággal állíthatjuk, hogy a Cake Shop a hazai sajttorta-nagyhatalom. Itt igazán értik a műfajt, rengetegféle verzióban tökéletesen tudják kivitelezni a feladatot, ennek szemléltetéseképpen általában legalább négy verzióban mindig megtaláljuk a pultban! Őrülten nehéz választás elé állítottak bennünket Fanniék, hiszen egyszerre kecsegtettek a virtigli amerikai Oerós változattal, s csábítottak dekadens Nutellással, mi határozottan ellenálltunk és visszatértünk az origóhoz. Hiszen hol máshol kóstolnánk meg a hagyományos New York cheesecake-et, ha nem éppen a Cake Shopban? Az élmény pedig éppen olyan volt, amilyennek szeretjük: egyszerű, letisztult, tökéletesen állaggal éppen a krémesség és a szilárd tartás keresztútján. A tetején egy adag habkönnyű felhőbe harapva jutottunk a sajttorta-mennyországba.

Budapest, József Attila u. 12.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 8:00-20:00, szombat: 10:00-20:00, vasárnap: 10:00-18:00

KINO: csokoládéval márványozott, málnás sajttorta

KINO Café

A budapesti underground szcéna sajttorta-rajongóinak törzshelye az egyébként könnyed, ultralaza és ezzel együtt fenséges brunchok nagymesterének számító KINO, akiknél bizony az édességek helyét most már évek óta stabilan a házi sajttorták foglalják. Mindig éppen háromféléből választhattunk, amikor arra jártunk, de ez nem jelenti azt, hogy időről időre ne gondolnák újra az ízesítésben rejlő lehetőségeket: a natúr verzió mellett málnás, banános-csokis, sőt magkeverékkel megszórt, ropogós változat is megjelenik a süteményespultban. Ezek a sajttorták egyébként a házias, kifejezetten lapos mezőnyben versenyeznek és meglepően édesek is, úgyhogy Oreós topping nélkül is meglepően amerikaias utórezgéseik vannak.

Budapest, Szent István krt. 16.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 9:00-23:00

A Marangona desszert.pont nem csupán csajos-romantikus, hanem pontosan tudja, hogy mire van szükség a tökéletes süteményekhez! // Kép: Kalandjáró

Marangona desszert.pont

A budai oldal kétségkívül “legcsajosabb”, legromantikusabb cukrászdája a Mechwart-liget vonzáskörzetében található Marangona, amely elsősorban alkalmi tortakölteményeiről és szemkápráztató desszertasztalairól nevezetes. Ennek ellenére ezek mellett az alapvetően rendelésre készülő, egyedi munkák mellett is képesek marandót alkotni a sütispultban, a napi betevő sütikért érkező vendégek nagy örömére. Azt szeretjük a legjobban a Marangonában, hogy miközben tagadhatatlanul sokat ad a külcsínre, a beltartalom tekintetében sem köt kompromisszumot: igazi vaj, igazi tejszín, elképesztő mennyiségű friss gyümölcs és kreatív, francia hatásokat tükröző hozzáállás a mesterséghez. Nem lepődtünk meg, amikor kiderült: a sajttortájuk sem hétköznapi. A desszertgyűrűben kerekre formált torta ugyanakkor hozza az összes ízt és a megfelelő rétegrendet, amit várunk ettől a műfajtól, a végeredmény éppen csak meglepőbb és szemrevalóbb, mint hagyományos társai. Itt ugyan nem holmi kekszmorzsa adja az alapot, hanem soha-sem-látott-módon szaftos piskóta, az üde krémet viszont áfonya pöttyözi, épp ahogyan az egyik legelterjedtebb, klasszikus változatot.

1022 Budapest, Bimbó út 2.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 8:00-20:00, szombat-vasárnap: 10:00-20:00

A Villa Bagatelle cukrászműhelyének csodája ez a sajttorta // Kép: Kalandjáró

Villa Bagatelle

A Villa Bagatelle-be nem csupán reggelizni öröm betérni, de a cukrászműhelyük is megér egy misét! Saját kreálmányuk, a Bagatelle-szelet sűrű, sokrétegű csokoládé és mogyorókrém szerelméből született, s kifejezetten kreatívak a paleo-süteményeik is. Amire viszont nem számítottunk, az az, hogy itt találjuk meg a legmeglepőbb és legcsodásabb sajttortát, amit valaha kóstoltunk. A kompozíció tészta-talpa nehéz a gazdag ízű vajtól, felette pedig fekete vaníliaszemekkel sűrűn pöttyözött, a legkevésbé sem túlcukrozott sajtkrémréteg követi. Az egésznek a tetején pedig megtörténik a csoda: felhőkönnyű, hófehér habréteg, ám mielőtt ez teljesen elkönnyítené a kompozíciót, az egész süteményt afféle “sipkaként” ellenállhatatlan, ropogós morzsával szórják meg, hogy a különböző ízek – a savanykás és a sűrű, édes -, no meg a textúrák – selymesen lágy, habkönnyű és roppanós – egy tökéletes falatban ellensúlyozza ki egymást. Visszavonhatatlanul beleszerettünk!

1126 Budapest, Németvölgyi út 17.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 8:00-19:00, szombat-vasárnap: 9:00-18:00


 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.