#egynaposkirándulás: Balatonfüred

Népszerű sorozatunkat a Dunakanyarban kezdtük, majd végigvándoroltunk Budapest legzöldebb zugain, legutóbb pedig megmutattuk, mi az, amit szerintünk nem érdemes kihagyni Tihanyban. Most ismét a Balaton-partjára kalauzolunk benneteket, tartsatok velünk #egynaposkirándulásra Balatonfüreden!

 

Az arácsi hangulat

Tizenegynéhány éve a közfelfogás szerint még Siófok és Keszthely versengett a “Balaton fővárosa” képzeletbeli címért. Az utóbbi időben azonban Balatonfüred nem csupán felbukkant mint új versenyző, de innovatív stílusával, közösségteremtő kezdeményezéseivel és számos, izgalmas szolgáltatót is vonzó nyitottságával nagy tömegek szívét hódította meg rövid idő alatt. Ha a Balatonnál töltjük a nyaralásunkat, legalább egy napot érdemes Füredre rászánnunk, aktív és színes programot állíthatunk össze magunknak és számtalan élménnyel gazdagodhatunk még a strandtól eltávolodva is.

Arácsi templom és épület // Kép: Kalandjáró

Kezdjük is a kirándulásunkat mindjárt Balatonarácson, amely egy ősi, rendkívül régóta lakott település volt eredetileg, mára azonban teljesen beleolvadt Füredbe.

A honfoglaláskori sírok történelmi emlékei mellett 18-19. században épült műemlékházaknak, s különösen a már többször átépített és renovált, ám eredetileg középkori templomának köszönhetően képes volt megőrizni sajátos, ódon hangulatát.

Balatonarácsi utcakép // Kép: Kalandjáró

Arács nem közvetlenül a vízparton fekszik, inkább a szőlőhegyekre nyúl fel, az aktív időtöltés szerelmeseinek akár egy nagyobb túrát, a kényelmesebbeknek a településen maradva egy rövidebb sétát viszont mindenképpen érdemes beiktatni. Hagyjuk magunkat elvarázsolni, térjünk be a híres-neves Arácsi Cukrászdába és kóstoljuk meg a házi krémesüket, vagy csak kérjünk egy fagyit, amellyel tovább tudunk andalogni a kanyargós-lejtős kis utcákon.

Arácsi Cukrászda // Kép: Kalandjáró

Arácsi Cukrászda

Balatonfüred, Arácsi út 132.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-kedd: ZÁRVA, szerda-vasárnap: 10:00-18:00

gasztro
desszert
panoráma

 

 

 


Tagore, Füred szívcsakrája

Minden útikalauzban ezerszer megénekelt hely a vízparti, árnyas fákkal övezett, klasszikus promenád, a Tagore sétány. A néhány éve teljeskörűen felújított partszakaszról sokan elmondták, hogy már-már túlértékelt, unalmas, vagy zsúfolt – mégis teljességgel elképzelhetetlen, hogy kihagyjuk!

Reformkori villaépület // Kép: Kalandjáró

Való igaz, hogy meleg nyári estéken jelentős tömegek lepik el a sétányt, s a Tihany irányába tartó, Aranyhíd sétánynak nevezett folytatása a kelleténél jobban meg van pakolva üzletekkel, viszont remekül kivitelezett bicikliút vezet mellette, az odatelepített mocsári ciprusok látványa pedig külön kis örömforrás.

Tagore sétány // Kép: Kalandjáró

A Tagore tehát újra és újra vonz, tökéletes hely a vízparti ücsörgéshez, a Balaton látványába való belefeledkezéshez.

Ráadásul egyre-másra települnek a közelébe remek vendéglátóegységek is, hogy a lángosos-gyrosos büféhangulatot felrázzák egy kicsit. Ott van mindjárt a régi nagy név, a Karolina Kávéház, amely egy klasszikus, polgári stílben létrehozott, ám meglepően fesztelen hangulatú és kifejezetten házias receptekkel dolgozó, mégis profi cukrászda. A kávét ráadásul maguknak pörkölik, és ha beleszerettünk a Balaton ízeibe, a közvetlen szomszédságában található piciny delikáteszüzletben be is vásárolhatunk az éléskamrába.

Karolina Kávéház terasza // Kép: Kalandjáró

Karolina Kávéház & Koktélbár

Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 4.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 9:00-21:00, péntek-szombat: 9:00-1:00, vasárnap: 9:00-23:00

gasztro
kávé
desszert
koktél
termelői

 

 

 


A Sparhelt Bistróról még ejtünk szót, itt viszont meg kell jegyeznünk, hogy a bisztró stábja által gründolt Nemkacsa halétterem a kikötőben egy biztos pontot jelent az igényes ebédre vagy vacsorára vágyóknak. A Korzó Fagyizóban széles választékra és szinte mindig kígyózó sorokra kell számítanunk, ami nem meglepő, tekintve, hogy a part mentén egészen biztosan itt kapjuk a legjobb hagyományos, főzött fagyit. Aki viszont az újhullámra esküszik és bátran kipróbálna egy izgalmas ízélményt vegán ice popok formájában, az az Aranyhíd sétányon frissen nyílt Anjuna felé vegye az útját! S ha már itt vagyunk, vegyünk magunkhoz egy jóféle specialty kávét – a nyári melegben a Pazar Coffee Company cold brew-ját ajánljuk!

Korzó fagyizó, Balatonfüred // Kép: Kalandjáró

Blaha Lujza, te csodás!

A Tagorétól csupán egy sarokkal kell feljebb sétálni, hogy a csodaszép, reformkori villák és a Szívkórház vonzáskörzetében találjuk magunkat. A macskaköveken kopogva itt nagy valószínűséggel a Nemzet Csalogányáról elnevezett utcán fogunk végigsétálni, ahol szoros egymásutánban következnek a kedvenceink.

Balaha Lujza utcakép // Kép: Kalandjáró

Mindenekelőtt a Kredenc Bisztró, amely önmagát “szubmediterrán kávéház, bisztró és hostel” elnevezés alatt definiálja, a laza hangulat, a közösség-összerántó bulik és koncertek, a jó borok, meg az olyan könnyen érthető, de remek ételek, mint a burger, a pulled pork, vagy egy kis grillezett pisztráng tehát garantáltak.

Kredenc és Kedves egymás mellett // Kép: Kalandjáró

Kredenc

Balatonfüred, Balaha Lujza u. 7.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő: 12:00-22:00, kedd-szerda: 18:00-22:00, csütörtök: 12:00-22:00, péntek-szombat: 12:00-23:45, vasárnap: 12:00-22:00

gasztro

koktél

 

 


Közvetlenül mellette találjuk az édesség-mestert, a Kedves Kávéház és Cukrászdát, amely – hála Istennek! – nem a Bergmann vagy az Arácsi uralta hagyományos cukrászipar felől közelítő szcéna újabb tagja akar lenni, hanem saját utat választ magának. Házi piték, szűkebb választék, szerethető otthonosság jellemzi a Kedvest, a nyári szezonban kínált villásreggelivel pedig – minthogy a műfaj nagy rajongói vagyunk – végképp magukhoz láncolták a szívünket!

Tea süteménnyel // Kép: Kedves Kávéház és Cukrászda

Kedves Kávéház és Cukrászda

Balatonfüred, Balaha Lujza u. 7.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 8:00-19:00, péntek-szombat: 8:00-23:59, vasárnap: 8:00-19:00

kávé
desszert
reggeli
gasztro
szendvics

 

 

 


A központban

Füreden végképp helytálló a megállapítás, hogy ez az a balatoni település, ahol messze nem csak a vízpartot érdemes megcélozni.

A városközpontban számos látnivaló akad, kezdve mindjárt a neoromán stílusban épült, hatalmas vörös templommal.

Ha erre járunk, innen csak egy ugrásra van a Balaton legjobb péksége, a Péklány személyesen, ahol egy jó kovászos kenyérre, vagy valamilyen kreatív péksütemény-ötletre mindig számíthatunk.

Vörös templom // Kép: Kalandjáró

Itt pedig ha a járdára kitett, régi sparheltbe botlanánk, akkor ne is menjünk tovább, különösen ne vacsoraidőben. Megtaláltuk ugyanis a Bistro Sparheltet, amelyet évek óta a legjobb vidéki étteremek között tart számon a szakma! Szezonálisan változik az étlapjuk, hisznek a magyar gasztronómiai gyökerekben, de frissen és fiatalosan gondolják újra a hagyományos fogásokat. Bisztrókonyha a legjobb minőségben.

Bistro Sparhelt utcafront // Kép: Kalandjáró

Bistro Sparhelt

Balatonfüred, Szent István tér 7.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 11:30-23:00

gasztro
bisztró
terasz

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:

 

 


 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.