Édesszájú Dunakanyar: Édeske Alíz Cukrász Műhelye

A térség egyik legnagyobb múltra visszatekintő és máig legnépszerűbb gasztro-desztinációja a bájos nevű, s ehhez a névhez tökéletesen hű atmoszférájú, hagyományos cukrászda. “Alízhoz” mindenki ellátogat, aki Nagymaroson jár, most megmutatjuk, hogy mi mit szeretünk benne a legjobban!

 

Romantika, édesség, mi kell még?

A főtértől egy macskaugrásnyira található cukrászda a tájegységre jellemző, hagyományos, meszelt falú parasztházból lett kialakítva, melynek szűk, ám annál barátságosabb – és ami nyáron fontos szempont: árnyas! – udvara is legalább olyan hívogató, mint a finomságok odabent a pultban. A belső térre egyébként a romantikus hajlamú, de tradicionális, polgári hatásról árulkodó berendezés uralkodik, faburkolatok, sötét textilek dominálnak,

emlékeztetve olyan más, nagy múltú családi cukrászatokra, mint az Auguszt, a Bergman vagy a Ruszwurm.

Odakint az udvaron azonban a paraszti romantika tombol: a tornác mentén régi használati tárgyak dekorációként kiállítva, lugas és a hintaágy, a gyerekeknek kicsiny faházikó – és a kert legnagyobb ékessége, a csodaszép magnóliafa.

Édeske Alíz Cukrász Műhelye Nagymaroson // Kép: Kalandjáró

Klasszikusok hadrendben

A hívogató hangulat tehát ellenállhatatlanul becsábít, innentől pedig már nincs megállás a számtalan hagyományos süteménytől, tortaszelettől és aprósütitől roskadozó pultig. Itt jön a választás nehézsége!

Az Édeske Alízban egyértelműen a jól ismert, hagyományos cukrászatot viszik: dobostorta, Eszterházy, lúdláb, sacher, képviselőfánk, kardinális, francia krémes és más habos csodák sorjáznak a tradícionális ízeket keresők örömére.

Édeske Alíz Cukrász Műhelye Nagymaroson // Kép: Kalandjáró

A cukrászok ugyanakkor érzik az új szelek új formációit is, megjelenik a pultban a macaron és különböző pohárkrémeket is találunk például tiramisu és csokoládé-mousse ízekben. A sós és édes, levelestésztából készült aprósütik, pogácsák, hasék jól teljesítenek, kávé és tea mellé tökéletesek, ha éppen nem vágyunk valamilyen gazdag cukrászsüteményre.

Az igazi házi krémes, Édeske Alíz Cukrász Műhelye Nagymaroson // Kép: Kalandjáró

Ha azonban mégis inább az utóbbiért tértünk be ide, érdemes az igazi klasszikust, a hely nagyágyúját választani, mert abban egészen biztosan nem fogunk csalódni.

Ez nem más, mint a hagyományos házi krémes. Itt a színek, textúrák és ízek nem bonyolódnak túl, minden pontosan az, ami – és ez a legnagyobb erénye.

A vajas leveles tészta vékony és tökéletesen roppanó, finoman karamellizált, a krém pedig sűrű, de nem pudingos, gazdag ízű, és apró, fekete vanília-szemekkel kellően pöttyözött. Ha ezt egy kávéval társítjuk, biztosan nem fogunk mellé!

Édeske Alíz Cukrász Műhelye Nagymaroson // Kép: Kalandjáró

Nyári melegben az Édeske Alíz fagylaltokat is kínál egyébként, a választék közepes méretű és minden klasszikus megtalálható benne, ugyanakkor rendszeresen kiegészítik izgalmas újdonságokkal, nem ritka, hogy a térségre jellemző alapanyaggal dolgoznak, vagy valamilyen aktualitáshoz kötnek egy-egy új, limitált ízt. Ilyen volt például a Nagymarosi Chilifesztiválra időzített chilis csokoládéfagyi, amelyet a legnagyobb csípős-rajongók is elégedetten nyugtáztak: bizony bátran mérték a csokialapba a chiliport!

Ezt ne hagyd ki: a krémes mellett – ha az idő engedi – a hintaágyban ringatózást


 

Édeske Alíz Cukrász Műhelye

2626 Nagymaros, Dózsa György u. 21.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 8:00-20:00

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.