Édes, sikkes kis franciák – az ország első confiserie üzlete elbűvölt bennünket!

A Les Cadeaux de Flore név első pillantásra elbizonytalaníthatja mindazokat, akik nem kifejezetten frankománok, holott a dallamos hangzású név végtelenül egyszerű és önmagát kínáló megoldást rejt: Flore (azaz Flóra) ajándékai. Méghozzá szemet gyönyörködtető és a szívnek kedves, édes ajándékokról van szó. Apró, sikkes kis franciákról. De mi is lehet az a confiserie?

 

Édességélmény a legmagasabb szinteken

A innovációival és kifinomult komplexitásával világhírt szerzett francia gasztronómia kifejezetten összetett, rétegzett terület, ráadásul az édességekhez különösen érzékeny szálak fűzik e nemzet képviselőit. Nem meglepő, hogy amit mi nemes egyszerűséggel “cukrászatnak” hívunk, azt ők több különböző kategóriára, csoportra bontják. Ilyen módon megkülönböztetik a frissen készülő (és viszonylag rövid eltarthatóságú) cukrászsüteményeket, amelyeket a patisserie névvel illetnek, valamint

a hosszabb lejáratú, rendszerint apróbb falatokból álló édességeket, a confiserie-t.

Utóbbi címszó alatt is rengetegféle, változatos ízvilágú finomság készülhet – ide tartoznak mindenekelőtt a csodálatos francia kekszek, de a pillecukrok és mindenféle cukorkák, tejkaramellák, nugátok, falatnyi csokoládé mendiant-ok és a gyermekkorunkból ismerős, vásári zselécukorkákkal szigorúan nem összekeverendő, rendkívül magas gyümölcstartalommal készült, könnyed páte de fruit-k is. A műfaj tárháza rendkívül széles és csaknem a végtelenségig variálható, az ínyenc édesszájúak legnagyobb örömére.

Confiserie-mennyország a Hattyú utcában // Kép: Kalandjáró

A nassolásnak ezek a kicsiny, éteri apropói nagyrészt egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé ismertek Magyarországon. A nagy várakozások mentén hamarosan újranyitó, utánozhatatlan hangulatú, kis franciás kávézó tulajdonosa, Flóra nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elindult a confiserie üzlet nyitásának útján. Noha a Franciaország és a francia gasztronómia iránti olthatatlan lelkesedés és szeretet adott volt, Flóra a kávézóval ellentétben most egy idehaza csaknem tökéletesen érintetlen területre lépett.

A confiserie műfajnak lényegében véve nincsen előképe a hazai gasztronómiai hagyományban, ennek a virtigli francia fogalomnak a meghonosítása itthon tehát egyszerre kultúrmisszió és szemléletformálás.

A boutique // Kép: Kalandjáró

Ajándékdoboztól a boutique-ig

A Les Cadeaux de Flore-nak természetesen volt már előképe éppen a kávézóban: a nyitást követően a karácsonyi időszakokban limitált ajándékcsomagot készítettek, amelyet a Cafe de Flore közönsége nagy-nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadott. Az első évben még a kaptafánál maradva egy Párizs-tematikájú dobozzal készültek, a második évben viszont a Diótörő klasszikus karácsonyi történetével és ismerős alakjaival ért révbe az ajándékdobozok története. Flóráék azonban nem pusztán egy gyors megoldást kínáltak annak, aki tanácstalan a karácsonyi ajándékozással kapcsolatban, hanem ezt a feladatot is komolyan vették, a lehető legmagasabb minőségigény mellett. Az egyedi grafikával ellátott, selyemmasnival átkötött doboz önmagában is egy kis műalkotás volt, a benne található karamellkrém, fűszeres keksz és egyéb franciás édességek viszont amellett, hogy nagyon sikkesen és esztétikusan helyezkedtek el a dobozkában, instant függőséget okoztak.

A Diótörő-doboznak tehát óriási sikere volt, de mindez még nem lett volna elég egy vadonatúj confiserie bouqitue-hoz. A történetünket viszont az élet írja, ahogyan mondani szokás, amelyben gyakran elképesztő gyorsasággal érkeznek a beláthatatlan kanyarok. Így történt ez akkor is, amikor a kávézótól egy macskaugrásnyira, a Hattyú utcában bérlő nélkül maradt egy üzlethelyiség.

“Végül húsz percem maradt eldönteni, hogy bele akarok-e vágni, vagy sem!” – meséli nevetve Flóra, hogyan indult útjára a boltocska.

Kezdetben több, a franciás kávézó koncepcióját kiegészítő ötlet is felmerült az ajándéktárgyakat árusító üzlettől a virágbolton át ezek különböző kombinációjáig. A jóöreg Diótörő-doboz élménye azonban végül győzedelmeskedett, Flóra pedig segítőtársával, a francia kultúra iránti rajongásán túl megingathatatlanul biztos ízléssel dolgozó, díszlet- és jelmeztervező Tóth Barbival nekilátott a lepukkant üzlethelyiség pompás, a rokokó Versailles ihlette confiserie-mennyországgá alakításának.

Habcsókok // Kép: Kalandjáró

Mini Versailles a Hattyú utcában

A közösségi oldalakon alaposan dokumentált munka során a két frankomán amit csak lehetett, saját kezűleg alakított a helyiségen, amelyet a – hosszasan kutatott és sikerrel fellelt – legtökéletesebb kék árnyalattal festettek, aranydíszítéses szegélylécekkel díszítettek, s ahova báltermeket megszégyenítő keményfa mozaikparkettát fektettek – de még a mennyezetre is jutott egy emblematikus “freskó” a hangulat megkoronázása érdekében.

A nyitás óta sokat formálódott a vendégek visszajelzései és igényei alapján az üzlet koncepciója – a karácsony elmúltával az is kiderült, hogy a különleges újdonságokra nyitott emberek a szeretet ünnepe után magukat is szívesen meglepik egy-egy finomsággal. A nagyobb volumenű, komplex ajándékdobozok mellett így kisebb kiszerelésben is vihetünk el magunkkal finomságokat, ha éppen egy cseppnyi önjutalmazásra vágynánk.

Luxus és minőség ízben, illatban, textúrában

Flóra hisz abban, hogy az édességet nem mennyiségileg, sokkal inkább minőségileg kell megközelítenünk: a Les Cadeaux de Flore-ban minden alapanyag autentikus és magasigényű forrásból származik.

A pisztácia bronte-i, a rózsa damaszkuszi, a receptek döntően a gasztromágus Pierre Hermé-től származnak, a csokoládé pedig Valrhona – próbálták mással is, de egyszerűen nem ugyanaz.

Itt minden kompromisszummentesen a legmagasabb minőséget képviseli és hagyományos, kézműves módon készül a boltocska melletti műhelyben, ahol az utcára néző kirakatban, hatalmas márványlapon folyik a csokoládétemperálás műveszete – a Hattyú utca gyalogosforgalmának nagy örömére.

Nem véletlen hát, hogy ebben az édesség-Kánaánban korántsem a cukor dominál: minden alapanyag saját, természetes íze érvényesül. Ezért tud tökéletesen más lenni egy bergamottos, egy málnás vagy egy maracujás paté de fruit,  és ezért száll bódító vaníliaillat még a karamellából is.

Marie Antoinette, a stílusikon // Kép: Kalandjáró

Szerettük volna tudni, hogy ennyi különféle édesség bűvkörében dolgozva hogyan lehet – lehet-e egyáltalán – kedvenc ízeket, illatokat választani, Flórának viszont rendíthetetlen a válasza: mindent imád, amivel pisztácia találkozik, gyümölcsök közül nagy kedvence a málna és a finom virágesszenciákat is nagy élvezettel használja, legyen szó rózsáról vagy jázminról. Legközelebb, ha egy kis önjutalmazásra vágynánk, vagy egy-egy pillanatra kikapcsolnánk a pörgésből egy cseppnyi kulináris örömmel, jusson eszünkbe a kis budai boutique és fedezzük fel magunknak a confiserie édes világát.

 

Ezt ne hagyd ki: a “látvány-csokoládé temperálást” a kirakatban és talán a minden elképzelhetőnél lágyabb és levegősebb pillecukrot!

 

gasztro

 

 

 


 

Les Cadeaux de Flore

1015. Budapest, Hattyú utca 4.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 14.00-18.00, szombat-vasárnap: ZÁRVA

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.