AZT BESZÉLIK: egy konyha Sárváron, ami mindenkinek szól

Sárvár igazán megérdemelt már egy ilyen minőségű éttermet – nem túlzás állítani, hogy az Azt Beszélik egy űrt töltött be a népszerű fürdővárosban. Most viszont itt van, és már beszélnek is róla…

 

Egy étterem mindannyiunknak

Az elhelyzekedés tökéletes és kézenfekvő: ahogy kifordulunk a termálfürdő utcájából, gyakorlatilag el sem téveszthetjük a szemben található éttermet, amely meleg időben nyitott teraszával hívogat, a hidegebb napokon pedig a belső tér keresetlen lazasága és otthonossága biztat arra, hogy behúzódjunk a hűvös elől.

Trendi, fiatalos, mégis szerethető belső tér // Kép: Kalandjáró

Már korábban is egy étterem üzemelt ezen a helyen, a valódi potenciál mégis jobbára kihasználatlan volt – ekkor érkezett biztos stílusérzékkel, nagy tudatossággal és egy saját étterem vágyával Tóth András és kedvese, Forintos Eliza. Idén márciusban vették át az étterem üzemeltetését, melyet azzal kezdtek, hogy a meglévő alaphoz jó érzékkel egy csipetnyi plusz hangulatot, kellemes atmoszférát, otthonosságot adtak.

Hangulat az AZT BESZÉLIK-ben // Kép: Kalandjáró

A modern, minőséget sugallóan trendi és fiatalos enteriőr így kapott némi melegséget, szerethető közvetlenséget. Az elérendő cél pedig a kezdetektől tiszta és egyértelmű volt:

vendégközpontú, közérthető, ugyanakkor minőségi és stílusos konyhát alakítottak ki, ahova egyaránt betérhetnek a Sárvárra látogató külföldiek, hogy a tradícionális magyar konyhát egy tudatos, modern és okos újratálalásban ismerhessék meg, de ahova a helyi magyarok is összegyűlhetnek egy-egy családi vacsorára, netalán egy esküvői fogadást, keresztelői ebédet tartsanak itt.

Előétel fatálon, rusztikus hangulatban a magyar konyha legszebb gasztronómiai pillanataival // Kép: Kalandjáró

“Mindenki kapjon enni-inni, a többi majd kialakul”

András és Eliza mindent ehhez a koncepcióhoz alakítottak, ennek megfelelően a konyhafőnök régi barát és kolléga, akivel az első pillanattól tökéletesen egy nyelvet beszélnek, s akivel közös meggyőződésük:

“A tradícionális receptek a csúcs, ennél nincs feljebb.” Nagy figyelmet fordítanak viszont a stílusos tálalásra, melyhez a konyhafőnök saját őstermelésből származó, ehető virágokat használ nagyon látványos módon.

Rozé kacsamell meggymártással, burgonyafánkkal // Kép: Kalandjáró

Az étterem változó ajánlata mindig a szezonalitást követi, az alapanyagok tekintetében pedig nem kötnek kompromisszumot. Mi több: a gondosan válogatott borokat olyan kisebb termelőktől, kiváló badacsonyi borászoktól szerzik be, akik szinte kivétel nélkül személyes ismerősök, de még a csapolt sör is kézműves termék – a környéken egyedülálló módon. Az AZT BESZÉLIK-ben minden egyes fogásnál örömmel ismerünk rá egy-egy ízemlékre, amelyet a jól ismert magyar konyha klasszikus fogásai nyomán hordozunk magunkban,

a nosztalgiát viszont folyamatosan játékban tartja a textúrák és ízpárosítások sosem komolykodó, sokkal inkább laza és önfeledt játéka.

Tökmagmorzsába forgatott sertésszűz, lecsós tarhonya // Kép: Kalandjáró

Egy modern, őszinte konyha

A fatányéron szervírozott, rusztikusra hangolt előétel vastag, házias ízekkel örvendeztetett meg: tepertőkrém, intenzíven füstös padlizsánkrém és savanykás körözött érkezik zöldségek kíséretében, hogy alaphangot adjon egy ebédnek vagy vacsorának – ám a kiadósságát tekintve egy esti, baráti borozgatás mellett önállóan is bátran megállná a helyét. Noha a minőségi és kiadós burger, valamint a paradicsomleves számít nagy favoritnak a sárváriak körében, ott jártunkkor a szezonalitás jegyében a fahéjas szilvalevest kóstoltuk, amely sűrű, intenzív ízű és nagyon krémes lét jelentett fehércsokoládéval turbózott, mégis könnyű mascarpone-habbal a tányérban.

Ez az önfeledt libikóka-játék lesz a vezérelve innentől az egész ételsornak: valami régi és valami új, egy csipet régi ismerős és némi friss gondolat kettőssége vezet végig a gasztronómiai élvezeteken.

Túrógombóc a legjobb formájában // Kép: Kalandjáró

A főételek kifejezetten kiadósak, a tökmagmorzsába forgatott sertésszűz pedig a vidékre jellemző helyi sajátosságokat villantja fel az AZT BESZÉLIK nyelvén – érthetően és szerethetően, lecsós tarhonya-ágyon. Az apró tésztagombócok örömteli módon roppanós, minőségi darabok, melyeket épp annyi lecsóban főztek puhára, hogy annak karakteres paradicsomos-paprikás ízét kellően átvegye, de ne tolakodjon a sertésszűz elé, hanem csupán visszaköszönjön benne a nyár jellegzetes zamata. Meglepő módon egy másik köret is kiemelkedő pillanatokat okozott, a rozé kacsamellhez adott burgonyafánktól sosem várnánk ilyen könnyedséget! Jól érezhetően kellő időt hagytak a tésztának pihenni és kelni, ennek köszönhetően semmilyen olajíztől, elnehezüléstől vagy jellegzetes, fojtó tömörségtől nem kellett tartanunk. Éppen ellenkezőleg, minden hétpróbás vidéki nagymamával felvette a versenyt az AZT BESZÉLIK a burgonyafánkja.

A remekbe szabott csokoládétorta // Kép: Kalandjáró

A desszert hivatott egy étkezés koronájának lenni, azokban az éttermekben azonban, ahol nem alkalmaznak saját cukrászt, a remek alapanyagok és a szorgos igyekezet mellett gyakran fájóan érződik a technikai tudás hiánya. S egy csodás ebéd vagy vacsora végén ugyan ki akarna csalódni? Már csak ebből az óvatosságból kiindulva is örömmel üdvözöltük a túrógombócot az étlapon, hiszen ez a desszert a maga rusztikus és a magyar ember szívébe mélyen beleágyazott mivoltával szinte sosem okoz csalódást.

Az AZT BESZÉLIK parádésan vizsgázott túrógombócból, hiszen a mézzel kikevert tejföl klasszikusa mellett egy falatnyi citromsorbet-val is megspékelték, ami a meleg nyárvégi napokon csodás ötletnek bizonyult.

Ám hogy mindezek után egy mégoly remekbe szabott és látványosan tálalt csokoládétortát is kapunk, mint amit letettek elénk az AZT BESZÉLIK-ben, arra egészen biztosan nem számítottunk. Az ötlet egyszerű volt, a koncepciót nem próbálták túlzásba vinni, ehelyett annyi történt, hogy amit a konyhafőnök elképzelt, azt nagy magabiztossággal tudta is hozni. Egyszerű, roppanós vajas tésztán állt a legkiválóbb, magas kakaótartalmú belga csokoládéból főzött ganache a maga selymes, mély ízével. Hovatovább az ízeket egyensúlyban tartandó egy kis pikáns-fanyar mangóhab is került a tányérra. És tessék, minden ment, mint a karikacsapás!

Az AZT BESZÉLIK a jelen koncepció szerint egy állandó alapétlappal működik, ami mellett többnyire a hétvégi ajánlatban kreatívkodik a konyhafőnök, itt bátrabban variálják az ízeket és hoz be új alapanyagokat. Szeretnének Sárvár és az itteniek életének részévé válni és egy olyan őszinte és járható utat mutatni a gasztronómiában, amivel minél többen tudnak azonosulni. Az étterem vezetősége szemmel láthatólag rendkívül élvezi azt, amit csinál. Az

AZT BESZÉLIK voltaképpen egy szerelemgyerek, a neve pedig ars poetica és küldetés is egyben: nem kell túlzásokba esni a körítésben, csupán szívvel és jól kell csinálni, amihez értünk. S ha ez így együtt áll, úgyis beszélni fogják…

Még sok ilyen bátor és lelkes gasztronómiai kezdeményezést, szerethető vidéki éttermet kívánok magunknak!

Ezt ne hagyd ki: a mámorító bodzapezsgő minden kortyát gondosan ki kell élvezni, ha arra járunk!

gasztro
bababarát
családi
terasz
reggeli
koktél

 

 

 


 

AZT BESZÉLIK

9600 Sárvár, Rákóczi Ferenc u. 57.

www.aztbeszelik.metro.rest

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-kedd: 15.30-23:00, szerda: ZÁRVA, csütörtök-péntek: 15:30-23:00, szombat: 11:30-23:00, vasárnap: 10:00-21:00

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 

 


 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.