Aprócska csokimennyország Dörgicsén: Nanett

Nagy Anett, a Nanett márka gazdája, prémium bonbonok, házi lekvárok, szörpök és süteménycsodák alkotója mesebeli színtéren, egy eldugott, Balaton-felvidéki kis faluban hozza el a Földre a csokoládé-mennyországot.

 

“Szívből, saját kertből”

Ahogyan ez a lelkesedésből, szívvel-lélekkel és újító hévvel alkotó gasztrozsenik esetében igen gyakran lenni szokott, Anett sem cukrászként vagy bonbon-mesterként indította a pályafutását. Eredetileg közgazdásznak tanult, szakmájává csak most vált hivatalosan is az, ami öt éve, a Nanett márka megszületése óta a hivatása és a mindennapjait kitöltő legfontosabb tevékenység.

Nanett lekvárok és szörpök // Fotó: Kalandjáró

“Kétdiplomás cukrász vagyok, így szoktam mondani.”

– határozza meg önmagát, amikor a kezdetekről faggatjuk. Anett elmondta azt is, hogy a fia születése idején fordult az érdeklődése a saját kertjében megtermett különféle gyümölcsök, sőt virágok feldolgozása, szörppé és lekvárrá alakítása iránt. S amit kezdetben elosztogatott a barátai között, hamarosan egyre növekvő érdeklődés kezdte övezni. Anett egy szerencsés hullámban kapcsolódott be, ekkor indultak és váltak egyre népszerűbbé a termelői piacok, ahol az őstermelők közvetlenül megtalálhatták a kapcsolatot a vásárlóikkal, ő pedig kapott az alkalmon: eleinte saját termelésű alapanyagokból készült lekvárjait és szörpjeit kezdte árulni kartonból vágott, kézzel megírt kis cédulákkal.

Nanett sütemények // Fotó: Kalandjáró

Nanett termékei a kreatív alapanyagfelhasználás mellett a mértékletességen múlnak. Nála készülhet szörp orgonából, ibolyából, lekvár almából és csipkebogyóból, de mentával és fehércsokival fűszerezett őszibarackból is – egy dolog biztos: szigorúan a természetes ízek dominálnak, az édesség mindig visszafogott. A kísérletezőkedven túl ez a nagyon visszafogott és tudatos ízharmóniára való törekvés a Nanett márka legnagyobb erénye.

Nanett bonbonok a boltban // Fotó: Kalandjáró

“A csokoládé nem tudom, honnan jött” – töpreng el Anett, s legnagyobb döbbenetünkre őszintén bevallja: ő maga nem is eszik csokit, sőt már sütit sem. Munkává, hivatássá tette a desszerteket, s ez bőven elég. Egy ideje ugyanis a Nanett márkanév összefonódott a prémium minőségű bonbobokkal. “Kinyitom a csokis pultot, kiáramlanak az illatok és én ezzel el is telek.”

Amikor a gasztroforradalom hatására egyre finomabbra kezdett hangolódni az ízlésünk, divatba jöttek a komplex ízélmények, köztük a bor-csokoládé párosítások. Anett azonban sehol nem talált kellően izgalmasat, érdekeset, mindent túlontúl édesnek talált, hiányolta az ízek visszafogott harmóniáját. Úgy döntött hát, hogy megalkotja ő maga azt az összetett és tökéletes arányú ízvilágot, amely a fejében már megszületett. Így indultak útjukra a Nanett-bonbonok. Hosszas elméleti megalapozással, valamint gyakorlati kurzusokat követően sok-sok gyakorlással és napokon át csokoládéban úszó konyha árán jutott el a mai bonbon-repertoárig. Ami a csokoládé területén is megmaradt az eredeti felállásból, az a lehető legtöbb saját termesztésű alapanyag felhasználása. A csokoládé töltésére is a kézenfekvő megoldást választja: a fűszernövényektől a pitypangig mindent a házból épp csak kilépve, a kertből szüretel a bonbonokhoz, marcipános-meggylekváros desszertjéhez a meggy és a mandula is saját.

Aprócska csokimennyország a Balaton-felvidéken: Nanett // Fotó: Kalandjáró

Csokit készíteni bárki tud, Anettet az foglalkoztatja, hogyan állnak össze a komplex ízharmóniák. “Nekem az eufória az, amikor fénylik a csoki, meg amikor hallom, hogyan roppan a szájban” – meséli magával ragadó lelkesedéssel. Ez az alázat és elkötelezettség, no meg a legnemesebb értelemben vett kézimunka az, ami egyedülállóvá teszi a Nanett termékeket: a mogyorókrémhez Anett a tulajdon két kezével, egyesével tisztítja a mogyorókat is.

Nanett süteményei a pultban // Fotó: Kalandjáró

Tavaly nyáron pedig Balatonakaliban egy csöpp kis vízparti bódéban kezdte árulni saját süteményeit. A nyári kánikulát a csokik persze nem bírják, ilyenkor Anett átnyergel legújabb szenvedélyére, a remekbe szabott házi sütikre, amelyeket jó kávé és saját szörpjei mellé kínál. Gazdag, anyagerős linzereket, gyümölcsös süteményeket és házilag,  kézzel nyújtott rétest árul, amit kedve szerint tölt meg azzal, amit kertben-kamrában talál. Amellett, hogy nyitva tartási időben bármikor ellátogathatunk hozzá a hírneves kertben található kicsiny boltocskájába, szerencsére egyre több környékbeli helyen fellelhetőek mindig friss és csodás finomságai. Érdemes Nanettet keresni a tihanyi Kotyogós Kávéteraszon, Füreden a Morzsa Bisztróban, az Istvándy Birtokon, vagy Zsófa Fogadójában.


Ezt ne hagyd ki: a bodzás és a kéknyelű bonbont, vagy a kézzel nyújtott, igazi rétest

 


Nanett kézműves finomságok

8244 Dörgicse, Fő u. 55.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 9:00-16:00, péntek: ZÁRVA, szombat: 9:00-12:00, vasárnap: ZÁRVA


 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.