4 tökéletes hely, ahova elbújhatsz a világ elől!

Még ha szeretjük is a nagyvárosi nyüzsgést, időről időre szükségünk van arra, hogy elbújjunk egy kicsit a külvilág elől. Ilyenkor jó, ha van egy olyan hely, ami elég kicsi és intim a bekuckózáshoz és sajátos atmoszférájával körülvesz bennünket, “leárnyékolja” a kinti világot. 4 budapesti helyet mutatunk, amelynek küszöbét átlépve azonnal megteremtődik a csoda.

 

La Delizia Kekszmanufatúra // Kép: Kalandjáró

La Delizia, a romantikus

Kekszmanufaktúrának hívja magát, de olyan sós-karamellás és epres tortát, no meg könnyű, levegős, de tartalmas és valódi ízekkel csábító óriásmacaronokat kínál, hogy az ember hirtelen nehezen dönti el, hogy maradjon az eredeti terv szerint az aprósüteményeknél, vagy mindent feledve azonnal merüljön el a tortaszeletek buja élvezetében. A La Delizia még a gasztroforradalom hajnalán nyitotta meg kapuit, azóta ontja a vajas kekszeket, cantucciniket, sós, pikáns és édes apróságokat és neveltek rá egy nemzedéket a “sokféléből egy kicsit” mámorára.

La Delizia Kekszmanufaktúra // Kép: Kalandjáró

Tízféle keksszel indult a kicsiny manufaktúra, ahol a mai napig döntő részt hazai alapanyagokkal, hagyományos technikákkal, kézzel készítik a finomságokat – annak ellenére, hogy a kínálat mára negyvenféle különböző aprósütire hízott fel. A választék döntően édes darabokból áll, amelyek azonnal valóra váltják a kekszekhez és linzerekhez asszociált minden vágyunkat az omlós textúrától a valódi vaj által dominált, harmonikus ízvilágig. Az ínyenceknek akad ugyanakkor néhány sós-fűszeres választási lehetőség is.

“A nyitáskor még nagyon kakukktojás voltunk a piacon a kekszekkel”

– emlékszik vissza Péter, a tulajdonos, aki eredetileg afféle proust-i ihletésből a gyermekkorából felsejlő ízeket, illatokat, a saját nagymamája sütötte aprósütemények emlékeit szerette volna felidézni és kicsit vissza is csempészni a mindennapokba.

S bár nyáron a fagyi-ösztönök vesznek erőt a legtöbbünkön, időnként mégis arra vágyunk, hogy megadjuk a módját a kényeztetésnek és hosszan, időtlen komótosságban kortyoljuk el a kávénkat, teánkat, ehhez pedig nincs ideálisabb kísérő az omlós-roppanós, apró kis tésztacsodáknál. A La Delizia egy tökéletes barátnős program helyszíne, ha nem számít az idő, csak a múltból visszaköszönő ízek és illatok.

Ezt ne hagyd ki: a csilis-csokis kekszet, mert csodás egy kávé mellé!

 

La Delizia

1066 Budapest, Jókai u. 13.

www.ladelizia.hu

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek 11:00-20:00, szombat-vasárnap: 10:00-18:00

 

Rojt és Bojt kávéskuckó // Kép: Kalandjáró

Rojt és Bojt, az art deco

Lágy szalondzsessz szól, belépve elhaladunk a dekadens kirakat mellett, kikerüljük az intarziás thonet-székeket, tekintetünkkel megsimogatjuk a rojtos lámpabúrákat és a sötét, diószínre és ébenre pácolt, nagy fafelületeket, míg minden érzékünkön úrrá nem lesz a hely varázsa. A húszas évek nosztalgiájába csöppenünk a krisztinavárosi Kosciuszkó Tádé utca villamoscsilingeléssel telt levegőjéből. Kristályüveg, finom, mértéktartó elegancia, egyesével válogatott berendezési tárgyak, kézzel festett feliratok, egy pianino, ki tudja, talán nemsokára odaül hozzá valaki.

A Rojt és Bojt Kávéskuckó feledhetetlenül bensőséges hangulata mindenkit rabul ejt. Az újhullámos kávékhoz illő ipari-indusztriális, miniál papírpoharas világ helyett itt a porceláncsészékbe zárt kézi munka értéke és az andalító, maradásra késztető atmoszféra dominál. Sok-sok apró részletből áll össze a Kávéskuckó sajátos hangulata, a tulajdonosok ugyanakkor a kisebb és nagyobb részletek kialakításánál egyként ügyeltek arra, hogy minden a hely sajátos, I. kerületi mikroklímájának szerves része lehessen, a meglévő felületekhez illeszkedjen, de még arra is, hogy szükség esetén minden szépen visszabontható legyen. A Rojt és Bojt tulajdonosai nem kihasítani akartak maguknak egy saját, kicsi világot a nagy egészből, hanem hozzáadni valamit ahhoz, amit itt találtak és értéknek tekintenek. A közösség részének lenni, egy asztalhoz ülni, szóba elegyedni – ez a tulajdonosok eszménye.

Rojt és Bojt kávéskuckó // Kép: Kalandjáró

“Úgy gondoltuk, hogy ez igazán szép feladat lenne: összehozni itt az embereket. Igazi kávéházi hangulatot szerettünk volna.”

A hozzáadott érték pedig egy remek reggelizőhely lett. Válogatott, francia alapanyagokból, a saját kemencéjükben sütnek – croissant, ham&eggs, omlett, saláta, vagy legkelendőbb specialitásuk, a bacon-lettuce-tomato szendvics, amelyet a Rojt és Bojt eggyel magasabb szintre emelt azzal, hogy bagelbe csomagolta a kultikus hozzávalókat.

A Rojt és Bojt Kávéskuckó pontosan azzá vált, amivé a szó legnemesebb értelmében véve hagyományos – elidőző, odaszánt figyelemű – vendéglátást magukénak valló tulajdonosok szánták: ünnep a hétköznapokban. “Megengedhető luxus.” Mondják, marketingre sem költenek. Akinek ez a hely szánva lett, úgyis idetalál.

Ezt ne hagyd ki: a bagelbe töltött reggeli-csodákat!

 

Rojt és Bojt kávéskuckó

1012 Budapest, Kosciuszkó Tádé u. 4.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 7:30-16:00, szombat: 9:00-13:00, vasárnap: ZÁRVA

 

Café Flore matin et soir, a francia

 

Az I. kerületben található Hattyú utcának egészen kivételes hangulata van, köszönhetően a Vár felé kanyargó, girbe-gurba, erre a környékre oly nagyon jellemző kis utcácskákra, no és nem kevésbé a híres Hattyúháznak. Azon a ponton, ahol a járdák találkozása majdhogynem spontán módon aprócska térré öblösödik ki, egy kis kávézót találunk. A Café Flore Matin et Soir már hosszú nevével előrevetíti, hogy egy bájos, kellemesen romantikus, francia hangulatú kávézóra számíthatunk. Az íves sarki üzlethelyiségbe beköltözött, menta- és krémszínű, pasztell világával üde, nem túlhabzó, ám minden ízében finom és elegáns kávézó képes arra, amire csak kevesen:

tökéletesen egyensúlyozva hozza harmóniába az általa eszményként kitűzött autentikus francia hangulatot a budai környezet szellemiségével. A Café Flore illeszkedik a környezetébe, miközben megejtő erővel idézi meg bennünk a párizsi reggelek atmoszféráját.

Egy kávé és croissant, vagy egy csodás croque mademoiselle tökéletes apropót szolgáltat arra, hogy átmenetileg lecsatlakozzunk a budapesti rohanásról és egy kis időre Párizsban érezhessük magunkat.

Ezt ne hagyd ki: a szarvasgombás omlettet

 

Café Flore matin et soir

1015 Budapest, Hattyú utca 2.

www.cafeflore.blog.hu

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 8:00-19:00, szombat: 10:00-18:00, vasárnap: ZÁRVA

Flowerpower kávézó és virágüzlet // Kép: Kalandjáró

Flowerpower, a virágillatú

A Hegyvidék egyik kis sarkában szinte eldugva, csodálatos szecessziós lakóház aljában nyílt különösebben nagy csinnadratta nélkül egy zsebkendőnyi kis üzlet. Először nem tudtuk: virágüzlet? Kávézó? Kiderült, hogy mindkettő. Az meg hogy lehet, ekkora kis helyen? A Flowerpower megadta a választ: az igazán jó dolgok nem helyigényesek. Az alig pár négyzetméternyi kávézó-üzletben, ahol a pult nem határol el, a finomságokat rejtő hűtő közvetlenül az ajtó mellett nyílik és a kávénkkal leülve rózsacsokor-kompozíció mosolyog ránk a szomszédos asztalról, ott azonnal megszületik a varázslat.

Flowerpower kávézó és virágbolt, süteménnyel-kávéval // Kép: Kalandjáró

Bódító, dekadens virágillat csábít el, a kávé kesernyés-földes aromája éppen csak jelzésértékkel vegyül bele a sűrű levegőbe.

A skandináv stílusban miniál textilek, kis pamlag és cseppnyi, kör alakú asztalka mind pontos arányérzékkel lett kiválasztva ide, ahol a kiszolgáló pult az enteriőr barátságos, otthonos hangulatú része és a kézzel készített, különleges kerámiát, amelyben a kávét és házisüteményt szolgálják fel, akár rögvest meg is vásárolhatjuk. Fejünk felett szép borok sorakoznak, ha a hangulat úgy hozza, ezekből is kóstolhatunk.

A Flowerpower utánozhatatlan hangulata egy kicsit arra emlékeztet, mintha a saját barátnőnk cseppnyi nappalijában ülnénk. Barátságos, intim és feminin a légkör, a sütemények pedig mindig változnak – mintha ennek a bizonyos barátnőnek mindig mást volna kedve sütni. Az aprócska teraszon is leülhetünk, ne aggódjunk, a hatás nem fog feloldódni az utca zajában, a virágillat ide is elkísér.

Ezt ne hagyd ki: a nyersvegán finomságokat

 

Flowerpower

1124. Budapest, Kiss János altábornagy u. 54.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő: ZÁRVA, kedd-szombat: 10:30-19:00, vasárnap: 10:30-17:00

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.