Anyabázisok a Duna két partján: HellóAnyu és Maminti

Mi az az “anyabázis”? Olyan helyek, kávézók, könyvesboltok, pihenőhelyek vagy ezek fúziói, amelyeknek szolgáltatásai nem merülnek ki annyiban, hogy egy-két etetőszékkel, esetleg egy női mosdóban elrejtett pelenkázóval kiérdemelték a bababarát plecsnit. Ezek a kiemelt helyszínek ennél sokkal többre vágynak: a kisgyermekes szülők biztos pontjai ők a városi forgatagban. Babás szülők, figyelem! Pesten és Budán itt a HellóAnyu és a Maminti Kuckó!

 

Mi fán terem az anyabázis?

A Kalandjáró indulásakor azt tűztük ki célul, hogy különböző nívós helyeket mutatunk be – köztük olyanokat is, ahol az egész család jólérezheti magát. Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a trend, mely szerint nem szükséges elválasztani és külön kezelni a felnőtteket és a gyerekeket ahhoz, hogy mindenki jól szórakozzon – épp csak egy kicsi állítani kell a megszokott reflexeken.

Az első fecskének számító HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó 2015-ös indulásával egy egészen új koncepciót honosított meg Magyarországon: az anyabázis lényege, hogy a kisgyerekes szülők „kihelyezett nappalija” lehet, ahová nyugodt szívvel térhetünk be bármilyen korú gyermekünkkel, itt gyakorlatilag mindenki más is hozzánk hasonló, velünk egy cipőben járó szülő.

Anyabázisok a Duna két oldalán – HellóAnyu // Kép: HellóAnyu Facebook

A nappali kifejezést pedig komolyan kell vennünk: zsibongó, színes, vidám kavalkád az egész, kedvesen hippi elemekkel és ehhez illő hangulattal. A berendezés koncepciója végtelenül egyszerű volt: semmit ne kelljen óvni, még a legkisebbek se tudjanak semmiben kárt tenni. A székek, asztalok, fotelek és kanapék tehát innen-onnan lettek összegyűjtve, az egyes darabok nem illenek egymáshoz, a bájos szedett-vedettség és a mindent elárasztó játéktömkeleg pedig felszabadítóan hat a szülői idegrendszerre: itt tényleg (majdnem) mindent szabad.

A legkisebbeket hatalmas, puha szivacsmatrac várja a földön babatornázóval, csörgőkkel, a nagyobbaknak mesekönyvek, játékbódé, hintaló és kismotor. Bizony, kismotor, amivel a pult körül lehet körözni, itt a kiszolgáló személyzet minden alkalommal a lába elé néz és fel van készülve rá, hogy miközben kávét vagy ebédet visz ki egy asztalhoz, bármikor a lába alá kerülhet egy négykézláb teperő egyéves.

Anyabázisok a Duna két oldalán – HellóAnyu // Kép: HellóAnyu Facebook

HellóAnyu: egy kávézó a fogalommá válás útján

A konyha kínálatát is ennek megfelelően alakították ki, a szülők a visszajelzések szerint nagyon élvezik a mindenmentes kínálatot: süteményben, reggeliben és ebédmenüben is utaznak a HellóAnyuban, méghozzá minden elképzelhető ételérzékenységre gondolva. Minőségi, remek alapanyagokkal operáló, rusztikus konyhát visznek, a zöldturmixokat és a házi kevertsüteményeket külön gyönyörűség kipróbálni. A mosdó felszereltsége páratlan: ha valaki akár nem tervezett módon esik be a kisbabájával, itt számíthat rá, hogy egy-egy pelenkát is kap a törlőkendő és krém mellé, ha a szükség úgy hozza, a nagyobbacskáknak pedig saját, méretben éppen megfelelő kismosdó, fellépő, bili és WC-szűkítő is rendelkezésre áll. Itt egy óvodáskorú gyerek, ha már ismeri a terepet, tökéletesen egyedül is elboldogul – épp mint otthon. Emeleti különtermek is tartoznak a HellóAnyuhoz, ahol egész héten folyamatosan tartanak foglalkozásokat. Ringató, gyerek- és kismamajóga, zenebölcsi, maszatoló szerepel az állandó kínálatban és folyamatosan hoznak újabb és újabb programokat. Kisbabájukkal otthon lévő szülőknek erősen ajánlott követni a Facebook-oldalukat, mert a HellóAnyuban gondolnak rájuk és az ő társaságigényükre is: rendszeresen tartanak olyan felnőtteknek szóló, gyermeknevelési vagy karrierkérdésekkel foglalkozó tréningeket, tanfolyamokat és beszélgetőköröket, amelyekre az érdeklődők bátran vihetik a legkisebbeket is.

A HellóAnyu 2015-ben ismeretlen terepen vágott neki a működésnek, mára viszont az idő őket igazolta: a működésük stabil, gyakori a teltház, a belvárosi kisgyerekesek körében pedig ez lett A Hely. Vonatkoztatási pont, fix találkahely, a gyerekek kedvence, egy megkerülhetetlen fogalom.

Skandináv stílus Budán: Maminti Kuckó

A Mechwart ligettől rövid sétára, a 4-6-os villamos vonalától nem messze található Maminti Kuckó a HellóAnyuban már megismert, integrált, szülő- és bababarát koncepcióra épít, egy kicsit a saját szája ízlésére formálva a designt. Minden nyugodt feketezésére vágyó kisbabás szülőt gyorsan megnyugtatunk: kávé van, de még milyen! A Lázár Ervin mesehőséről nevezett anyabázis azonban még ennél is többet tud, egyszerre ugyanis a 0-10 éves korosztályt – és persze az ő szüleiket – megcélzó könyvesbolt is, ahol a könyvek mellett kézműves szépségeket és fejlesztőjátékokat is lehet kapni.

A Mamintiben a letisztult, fehérben és türkizben utazó skandináv enteriőrön kívül az okosan kialakított belső tér igazán szerethető! A kellően tágas bolti résztől szeparáltan, babaráccsal lezárva találunk egy kisebb helyiséget, amely olyannyira a felhőtlenül nyugodt kávézáshoz van berendezve, hogy a kihűlt cappuccino félig futva történő fogyasztásához szokott kisgyerekes szülők szeme azonnal könnybe lábad.

Anyabázisok a Duna két oldalán – Maminti Kuckó // Kép: Maminti Kuckó Facebook

Itt ugyanis a gyermek nem tud elkószálni – és példának okáért a bolt portékaiban kárt tenni – amíg megiszunk egy megdöbbentően profi, minden ínyencet kiélegítő, újhullámos specialty kávét, helyette elfoglalhatja magát a kézműveskedő asztalkánál vagy a felhalmozott sokféle játékkal. Addig a szerencsés szülő dizájnszékeken kortolygathatja a kávéját, turmixát, vagy kipróbálhatja a remek sütiket is – ami jár, az jár!

Anyabázisok a Duna két oldalán – HellóAnyu // Kép: HellóAnyu Facebook

Természetesen a Mamintinek is van különterme, ahol rendszeresen tartanak különféle programokat, órákat, a délelőtt órákban a 3 év alatti korosztálynak, délután az ovis nagyoknak. A Kuckó még csak tavaly ősszel nyílt, mára már azonban visszajáró törzsközönsége van a Duna mindkét partjáról. Nem véletlenül: nagy szükségünk van minél több ilyen értékteremtő, nyitott szellemiségű helyre, amely a család minden tagjának igényeire gondol! Ebben a szellemiségben szerveződik író-olvasó találkozó, nyári tábor, bábszínház, zenés és kézműves foglalkozások. Ráadásul a Maminti csapata jó érzékkel nyitott kifejezetten a szülők irányába is! Tudjuk jól, hogy időnként kell egy kis gyerekmentes idő, illetve a saját hobbinkra és érdeklődésünkre szánt, megújító kikapcsolódás. A Maminti ráhangolódott erre az igényre, tartottak már intim hangulatú “lakáskoncertet” is míves jazz muzsikával, hogy igazán mindenki megtalálhassa a számítását.

 

Ezt ne hagyd ki: ha kisgyerekes szülő vagy, az önfeledt kávézás élményét!

 


 

HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó

1077 Budapest, Csányi u. 7.

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9:00-19:00, szombat: 10:00-14:00, vasárnap: ZÁRVA

Maminti Kukcó

1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/a

Facebook

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9:00-18:00, szombat: 10:00-15:00, vasárnap: ZÁRVA

 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 


 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.