Vadvirág Méhes- és Gyógyítókert – ahol a természet és az ember újra összeér

Csodás őrségi kalandozásainknak lassan a végéhez közeledve mindközül az egyik legkülönlegesebb helyszínt elevenítjük fel ebben a cikkben: a szlovén-magyar határ mentén húzódó Orfaluban, a Vendvidék szívében jártunk Gyenes Csilla és Galambos Gyula ízektől és illatoktól dús birodalmában, a találóan pontos nevű Vadvirág Méhes- és Gyógyítókertben.

 

A vidék sűrű csöndjében

A sokévtizedes, fővárosi pedagógusi pályát maga mögött hagyó Gyenes Csilla fitoterapeuta történetét hallgatva egy kivételes életút bontakozott ki előttünk a forró, augusztusi végi délutánon. Tökéletes volt az időzítés: a természet teljes erejében és pompájában ragyogott éppen, a kaszálót színesre pöttyözték a Csillának oly kedves vadvirágok, s persze szorgalmasan döngicséltek Galambos Gyula méhei.

Panoráma a Vadvirágban // Kép: Kalandjáró

Ebben az idilli pillanatban nem is tűnt olyan elképzelhetetlennek, hogy valaki egy gondosan felépített életet, tágas budapesti, belvárosi otthont, tankönyvíró-karriert, s minden barátot-ismerőst hátra hagyjon azért, hogy Magyarország legnyugatibb csücskébe költözzön egy csodaszép, bár folyamatos karbantartásra-felújítsára szoruló, a húszas évekből való, hagyományos vend-házba, s a házhoz tartozó hatalmas kaszáló-gyümölcsösön önellátásba fogjon konyhakerttel, állatokkal, családi méhészettel. Pedig az eredetileg biológia-földrajz szakos tanár Csilla esetében éppen így történt: egyre sürgetőbbé vált a késztetés, hogy lépjen a civilizációs ártalmak ellen.

Úgy érezte, hogy lassan már nem marad fenn mindaz, ami itt körülvesz bennünket, és ez ellen jó lenne tenni valamit – akár prehistorikus időket megélni.

Ugyanakkor, ahogy Csilla fogalmaz: “én karmatikusan pedagógus vagyok” – a tudás átadása, az elkövetkező generációk szemléletének formálása, az élménytanítás és -tanulás összefonódik a történelem előtti mikrovilág megteremtésének igényével.

Galambos Gyula, a méhész // Kép: Kalandjáró

Tanulni a méhek táncáról

Érkezésünkkor éppen Gyula előadásába csöppentünk bele, amelyet egy kisebb látogatócsoportnak tartott kint a szabadban, a méhek életéről. A falutól kissé távoleső, csodás panorámával bíró, védett kaszáló-gyümölcsösben, a százéves almafától nem messze ugyanis a Nyitott Porták égisze alatt éppúgy, mint bejelentkezés alapján, látogatható a Vadvirág Méhes- és Gyógyítókert. A szalafői kezdeményezéshez hasonlóan Csilláék is más helyi erőkkel fogtak össze annak érdekében, hogy egy egész napot átfogó, komplex, illatokkal, ízekkel, s a természet csodáinak közvetlen megtapasztalásával teljes programot nyújtsanak az érdeklődőknek.

A méhész keze-munkája // Kép: Kalandjáró

Az Őrségi Nemzeti Park védjegyével ellátott méhészeti termékeken kívül találunk a Vadvirágnál falusi vendégasztalt – melyhez csaknem minden alapanyag saját termesztésű és nevelésű -, Gyulát pedig külön élmény egy pohár mentás limonádé mellett hallgatni, ahogyan elképesztő tudással és annál is nagyobb szeretettel, “kicsikéiként” beszél a méhcsaládjairól.

A vendház // Kép: Kalandjáró

A Vadvirágnál soha nem fogynak ki az ötletekből: amellett, hogy Pityerszeren, a híres őrségi skanzenban is megjelennek évente kétszer, s rendszeresen megtalálhatók az őriszentpéteri piacon, kenyérsütés tanfolyamra, Halmos Mónikával közösen tartott, ehető virágok témájú workshopra, mezei koncertek szervezésére is futja az energiáikból.

A Nyitott Kertek összefogásban szoros kapcsolatot tartanak tizenkét dunántúli kerttel, ahol hozzájuk hasonlóan tartanak változatos programokat, a gasztroínyencek pedig olyan speciális alkalmakon találhatják meg a számításaikat, mint a Míves Méz Kóstoló.

Csilla alapos és sokrétű figyelmének köszönhetően ez sem puszta evészet: egy komplett érzékenyítő tréninget kapunk önmagunkra koncentráló elcsendesedéssel, tibeti hangtál terápiával, s ezt követően történik a különféle mézek társítása fűszerekkel, magvakkal, csokoládéval, sajtokkal egy egészen elemi és érzéki élmény érdekében.

Séta a kaszálón // Kép: Kalandjáró

Gyógynövényséták és Méhesház

Csilla gyógynövénytúrái, amelyeket a Natura2000 besorolású, csodálatosan megőrzött ökoszisztémájú, erdővel körülvett kaszáló-gyümölcsösben tart, saját bevallása szerint “a túlélésről szól – bebizonyítom, hogy ha katasztrófa történik, egy ilyen területen minden nyavalyánkra megvan a gyógyír.” Nem kis vállalás ez, Csilla azonban állja a szavát: lépten-nyomon lehajol egy-egy vadvirághoz, mutatja, miből készíthető láz- és fájdaloműző főzet, mi nyugtatja az idegeket, szóba kerül a kerti zöldségek gyógyhatása is, de még azt is megmutatja, miként lehet megcsapolni a nyírfa értékes nedvét.

Illatok és ízek felismerésével mozgatja meg a résztvevők elméjét és emlékezetét, jutalomként a végén fűszeres falatok, sütemény, gyógytea kerekíti ki az élményt. A hosszabb programokra vállalkozók megismerhetik a vadontermő növények gasztronómiai felhasználási lehetőségeit – ugyancsak nem száraz prezentáció-vetítésen, hanem mindenki a saját két lábán kelhet útra begyűjteni az alapanyagokat, melyeket a főzőtanfolyamon megtanulnak hasznosítani, hogy a program végére egy háromfogásos ételsor álljék össze az egész napos tanulás és munka eredményeképpen.

Életkép // Kép: Kalandjáró

Pásztortáska névre hallgat a tiszteletteljes állattartást bemutató koncepció, amely ugyancsak Csilla és Gyula szíve csücske, Kert-Kút-Kemence néven pedig az önellátás három – egyszerre szimbolikus és nagyon is konkrét – alappillérét tervezik bemutatni.

A méhesház // Kép: Kalandjáró

Az i-re a pontot minden kétséget kizáróan a Méhesház teszi fel, az a kertben felépített, sajátos fakuckó, amelyet arra terveztek, hogy benne

terápiás jelleggel, a méhraj egyenletes döngicsélésének hatására nyugtassuk meg idegeinket.

A kialakításnak köszönhetően egyszerre két fő is befekhet a házikóba, alattuk biztonságosan elkülönítve a méhek, így adhatjuk át magunkat az anyag rezgésének hullámszerű terjedésének, magának a zsongító hangnak, amelyet a méhraj ad. Mondják, hogy ettől a húszperces szeánsztól teljesen kicserélődik az ember. Nem lehet véletlen – a természeten keresztül a Vadvirág Méhes- és Gyógyítókertben az ember önmagához tér vissza.

Ezt ne hagyd ki: a máig termő, valóban százéves almafát. Az idő is másképp sűrűsödik e matuzsálem körül.

 

aktív
panoráma
családi
gasztro
természet
házias

 

 

 


 

Vadvirág Méhes- és Gyógyítókert

Orfalu, Fő utca 44.

http://www.vadviragmeheskert.hu

Facebook

Nyitva tartás: bejelentkezés alapján

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.