Múltidéző Porta: egy eltűnő világ utolsó bástyája

A szalafői Múltidéző Porta nem csupán egy a manapság népszerű magánszálláshelyek közül. Hagyományt ápol, tanít és közösséget épít az Őrségi Nemzeti Park talán legszebb településén, Szalafőn.

 

Kapu a múltba

A Múltidéző Porta tehát sokkal több, mint pusztán egy alkalmi szálláshely, ahol meghúzhatjuk magunkat éjszakára, ha éppen erre járunk. Gaál Zsuzsanna, a Porta megálmodója és a helyi hagyományok, őrségi sajátosságok, de még a környék lakóinak is nagy ismerője ennél sokkal többet, s valami esszenciálisan mást akart, amikor vendégházát megálmodta: egy olyan helyet, amely egyszerű szállás helyett sokkal inkább egy saját kis világ, ahová belépve mintha a múltnak ama mélységes mély kútjába tekintenénk. Megelevenednek körülöttünk a régmúlt hétköznapjai, ahogyan körbevesznek egy eltűnőfélben lévő kor tárgyi emlékei, a leghétköznapi használati eszközök és az autentikus népi stílust idéző dekoráció.

Múltidéző Porta Szalafőn // Kép: Kalandjáró

Szalafő települése pedig a lehető legalkalmasabb helyszínnek tűnik egy ilyen porta kialakítására: az egész településre jellemző, hogy a táj sajátosságaival összhangban született, hagyományos arculatát nagy mértékben sikerült megőrizni, ennélfogva az egész falu rendkívül erőteljes és autentikus archaikus hangulatot képes közvetíteni. Talán nincs még egy település az egész Őrségben, amely ennyire képes volt ellenállni az évszázadok viharos változásainak, továbbörökítve generációról generációra a maga hagyományos arculatát és utánozhatatlan hangulatát. Nem meglepő egyébként, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén járunk, ez a környék kiemelten védett területe a magyar vidéknek, a Múltidéző Portán pedig mintha az egész térség intenzív esszenciáját kapnánk meg.

Bájos vidéki hangulat, archaikus őrségi atmoszféra // Kép: Kalandjáró

Egy családbarát, természetközeli, hagyományőrző szállás

A Porta három különálló épületből áll, melyek a 19. század második felében épültek és népi műemléki védelem alatt állnak. A térségre jellemző sárral tapasztott, boronafalas építkezési módnak köszönhetően szinte tapintható a régi idők hangulata.

A 2010-ben az Őrség Legszebb Portája címet elnyert Öregház mellett két festett parasztbútorokkal berendezett másik épület, a Kékház és a Zöldház összesen akár 27 fő számára is szállást tud nyújtani egyidejűleg. Az apartmanok saját, jól felszerelt kiskonyhával is rendelkeznek, itt mégis minden adott a közösségi élmények autentikus megéléséhez: a kertben bográcsozás és grillezés is lehetséges.

A cégér // Kép: Kalandjáró

SzénásPajtából galéria

A barátságos és természetközeli szálláshelynek van továbbá még egy nagyon szerethető vonása: itt működik az egykori pajtában a Kópic Galéria, melyben ma a Porta tulajdonosának számtalan régi használati tárgyat, bútort, sőt jelentős rádiógyűjteményt tartalmazó, komplett kis magángyűjteménye található egy állandó, őrségi témájú fotókiállítás mellett. A Galéria rendezvényhelszínként is működik, s gyakran ad helyt kisebb zenei eseményeknek, előadásoknak, közösségi megmozdulásoknak.

Kópic Galéria // Kép: Kalandjáró

A Múltidéző Porta egy kis időkapszula, utazás a múltba, ugyanakkor mivel egyszersmind nagyon is élő, mai és kortárs, a jelenkor eleven, aktuális Őrségének esszenciáját is adja az erre járóknak.

szállás
terasz
panoráma
családi
bababarát
aktív

 

 


 

Múltidéző Porta

 9942 Szalafő, Papszer 2

www.orsegi-szallas.hu

Facebook

Nyitva tartás: mindig nyitva

 


Kapcsolódó cikkek:

 


 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.