Íme a legkalandosabb játszóterek Budapesten!

Abban a családban, ahol kisgyerekek vannak, a játszótér központi kérdés. Gyerekkorunkban még néhány vascsőből álló, mai szemmel olykor életveszélyesnek tűnő mászókának is örültünk a grundon, a játszóterek azonban az ezredforduló után nagy változáson mentek keresztül. Ma már az országot járva egyre több helyen bukkanunk tematikus élményparkokra. Összeszedtük budapesti kedvenceinket!

 

XII. kerület, Margaréta játszótér // Kép: Kalandjáró

Margaréta

A Hegyvidék egyértelműen legkedveltebb játszótere található a Kiss János altábornagy út és a Margaréta utca között a XII. kerületben, de valószínűleg nem túlzás állítani azt sem, hogy a budai oldal egyik legnagyobb slágeréről van szó. Itt még a zord téli időben is nagyjából állandó a gyerekzsivaj, a tavasz közeledtével pedig gyakorlatilag folyamatos az igénybevétel.

Nem véletlenül: aki egyszer eljön ide, egyből beleszeret a Margaréta játszótérbe. Zöld gumiburkolatát a nevéhez híven festett margaréták díszítik, a tematika pedig ehhez illeszkedően rusztikus: találunk hatalmas traktort formázó fa mászókát csúszdával, meglovagolható birkát és kecskét az ólban, no meg fapadot asztalkával a többszintes, függőhíddal és két csúszdával felszerelt mászóvár aljában. Utóbbi kimondottan magas, az ügyesebb óvodások mellett még az iskolásoknak is kínál bőven elegendő izgalmat az égbe törő építmény meghódítása.

A kötelező hinták mellett forgó tárcsa és rugós margaréták is találhatók, a játszótér legédesebb elemei pedig a nagy, megmászható-meglovagolható méretű, fából készült gomba, csiga, katicabogár és szarvasbogár. A hatalmas homokozóban valódi építőmestereknek érezhetik magukat a gyerekek, a közepén ugyanis fa állványon vödrökben lehet felcsörlőzni a homokot a nagy munkához.

A játszótér kimondottan tágas, a tervezők pedig előrelátóan strukturálták a teret: legnagyobb részt puha gumival és műfűvel burkolt a helyenként dimbes-dombos talaj, amely dombocskák egyértelműen kismotor és futóbicikli után kiáltanak.

A Margaréta játszótér szülőszemmel az okos megoldásaiért szerethető igazán: még esős időszak után sem kell térdig járni a felázott földben a burkolatnak köszönhetően, a kerítéskapu pedig ujjbecsípés-biztos. A játszótéren találunk mozgáskorlátozottak számára is alkalmas(!) mosdót és az ivóvíz-pótlás is megoldható a kültéri csapoknál. A Margarétán a nagy igénybevétel ellenére sem lehet panaszunk a leharcoltságra, a játékokon sem a használat, sem az idő múlása nem látszik különösebben – ennek pedig az az oka, hogy folyamatosan karbantartják a parkot.

Ezt ne hagyd ki: meleg időben érdemes betérni a játszótér mellett található Fragola fagyizóba

Cím: XII. Margaréta utca és Kiss János altábornagy utca között, a Polgármesteri Hivatal mögött

Cerka-firka játszótér, Gellérthegy // Kép: Kalandjáró

Cerka-firka

2014 tavaszán, az elsők között adták át a Gellérthegy mára nagy karriert befutott játszóterét, mely az egységes koncepcióval rendelkező, tematikus park különleges erejével hódít.

Lényegében egy óriási tolltartó közepébe csöppenünk, a hatalmas, színes ceruzák egy része a tartójából kandikál ki, míg mások gondosan megtervezett összevisszaságban „szóródtak ki” a földre – éppen ahogy az a buzgó alkotásba belefeledkezett ovisok és kisiskolások asztalán jellemző. A ceruzahalom nem mindennapi – és valódi kihívást jelentő – mászókaként funkcionál, amely méretei okán leginkább a kisiskolás korosztály szuper szórakozása lehet.

Belefért ugyanakkor a koncepcióba emellett egy másik, színben harmonizáló, zsinórlétrával és csúszdával kiegészített és a kisebbek által is bátran igénybehető mászóka is, ha a 2-5 éves korosztály tagjai úgy találnák, hogy a ceruzák meghódításához még nőniük kell egy kicsit. Valamivel odébb hasonlóképp több korosztály igényeire szabott hinták is vannak, a pelenkás változatot némi szülői segítséggel a legkisebbek is ki tudják használni.

Jól mutat az óriási, egyszerre több gyerekkel – sőt akár szülők által is – használható mókuskerékAmi pedig egyértelműen a Cerka-firka mellett szól, az az elhelyezkedése. A város tetején, zaj- és szmogszint felett, csodaszép zöld környezetben, a haraphatóan friss levegőn játszhatunk. Kedvelt futó- és kutyasétáltató útvonal, úgyhogy a zöldövezeti elhelyezkedés ellenére sem kihalt a környék.

Ezt ne hagyd ki: azt a kisgyerekekkel is járható, pár perces sétát a játszótól, ami megajándékoz Budapest egyik legszebb panorámájával

Cím: XI. Verejték utca

Olimpia park játszótér // Kép: Kalandjáró

Olimpia park

Az Olimpia park több puszta játszótérnél, a hatalmas, gondozott gyepen bátran eltölthetünk egy egész lustálkodó, piknikezős napot is akár. Szemben, a Duna túlpartján a Vár és a budai hegyek, a parkban WC és baba-mama szoba, ha egy kis elemózsiával is készülünk, egy napsütéses tavaszi nap szinte észrevétlenül elrohanhat mellettünk az Olimpia parkban anélkül, hogy bármiért ki kellene mozdulnunk.

A játszótér pedig hatalmas és jól felszerelt. Szükség is van rá, hiszen ide a város apraja-nagyja előszeretettel jár. A kicsik számára alacsony, kellően biztonságos kis csúszdával felszerelt mászókák állnak rendelkezésre, a számos hinta között pedig találunk pelenkás verziót is. A nagyobb óvodásoknak és az iskolásoknak is kellő izgalommal szolgáló hatalmas, hajó tematikájú mászóvár-komplexum kimondottan a már önállóan is ügyesen eljátszó nagyobbakra van tervezve.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a nagy gyerekkoncentrációhoz igazodva óriási méretűre építették a „mászóhajót” számtalan hintával, kötéllétrával, mozgó függőhíddal, mászófallal. Ide bátran hozhatjuk a nagy mozgásigényű kiskamaszokat is, lesz módjuk levezetni a felesleges energiákat, miközben ügyesednek és önállóságot is tanulhatnak. A nagy tömeg ellenére a hatalmas kiterjedésű területen és a nagy kapacitású játékoknak hála nem érezzük túlságosan zsúfoltnak az Olimpia parkot még hétvégéken sem.

Ezt ne hagyd ki: a leheveredést a fűbe a dunai panorámát szemlélve

 

Cím: V. Olimpia park (Balassi Bálint utca)

Anna-réti játszótér a Normafán

A Normafa a budapestiek számára kultikus hely, a természet közelsége, mégis még éppen benn a városban. Nem véletlen a nagy népszerűsége a kirándulók körében, hiszen itt minden van egyszerre: még BKV-val is könnyen feljutunk, de már a Hegyvidék oxigéndús levegőjét szívhatjuk.

A játszónak így nyáron van egy óriási hátránya ugyan, amit semmiképpen nem akarunk elhallgatni: árnyék éppenséggel kevés adódik azon a területen. A déli órákban ezért semmiképpen nem ajánlott, de ilyenkor különben is jobb a sűrű lombok alá húzódni. A játszótér kiterjedése kimondottan nagy, értelemszerűen nincsen körbekerítve, hiszen itt minden a nagy, „normafai egység” része, a játékelemek alatt azonban nem nő sem gaz, sem fű, mert fenyőmulccsal vastagon fel van szórva a talaj. Igényesen kivitelezett, hatalmas fa játékokkal rendezték be a játszót, találunk kisházat, több vagonból álló vonatot farakománnyal és megmászható pókot is a kötelező hinták és homokozó közelében. A mászókákról itt külön hangsúllyal kell beszélnünk: többet is telepítettek a Normafa-játszótérre, méghozzá jó okkal! Egyes mászókákat kimondottan a nagyobb iskolásoknak szántak. Ez adódik egyrészt a méretekből is, hiszen itt a lépcsők fokai és a mászófelületek kiszögellései olyan távolságra esnek egymástól, hogy egy nyurga kiskamasznak ideális legyen.

Ennélfogva a Normafa-játszó kimondottan alkalmas izgága iskolásaink lefárasztására, mert itt – valljuk be, sok más játszótérrel ellentétben – valóban találunk olyan mászóalkalmatosságokat, amelyek egy kalandpark minőségét és izgalmait kínálják a nagyobbaknak sok függőhíddal, mozgó pallóval, kötélen mászással és kanyarcsúszdával.

Kisebbeinkre azonban különösen vigyáznunk kell ezeken a mászókákon, mert akármilyen vonzó a „nagyok” birodalma, az óvodás korosztályra kimondottan veszélyes lehet, szülőként tehát nem árt folyamatosan résen lennünk. Sajnos állandó tapasztalat, hogy a kisebbek és szüleik folyamatos harcot vívnak ezeknek a mászókáknak a meghódítása miatt.

Ezt ne hagyd ki: a Rétesezőt a Normafán, hiszen kultikus. Rossz hír a felnőtteknek, hogy a város alighanem legrosszabb kávéját kínálják, viszont a rétesük nem véletlenül vált szimbólummá!

Cím: XII. Normafa (Konkoly-Thege út)

 

ikonkép

 

 


Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.