Egy titkos út a Balaton-felvidéken: Aszófő-Pécsely-Vászoly-Balatonudvari

Ebben a cikkünkben arra biztatunk minden Balatonhoz látogatót, hogy időről időre fordítsa el a tekintetét a víztükörtől és fedezzen fel a fürdőzésen túl is kalandos, aktív időtöltéseket. Például egy csodaszép, titkos túraútvonalat a Felvidéken!

 

A parton túli élet

Noha a Balaton – és különösen a balatoni nyár – egyet jelent a hűsítő tóban pancsolással, néha a változatosság kedvéért próbáljunk ki valami mást is! Szakadjunk el bátran a nyüzsgő parttól és higgyük el: a környékbeli infrastruktúra és turizmus fejlődött annyit a nyolcvanas évek óta, hogy már nem csupán a part vonalán érdemes mozognunk, ha élményekre vágyunk. Éppen ellenkezőleg: a balatoni nyaralást ma már kifejezetten érdemes kiterjeszteni földrajzilag és felfelé húzódni, különösen a Balaton-felvidék dombjain. Ha egy kicsit engedünk magunknak elkalandozni ezeken a tájakon, mindjárt választ kapunk arra a kérdésre, hogy mit lehet a tónál csinálni kevésbé szerencsés időjárás esetén, s hogy miért érdemes nyaralást terveznünk ide a strandszezonon kívülre is!

Egy titkos út a Balaton-felvidéken // Fotó: Kalandjáró

Barangoljuk be a dombságot!

A Felvidék rengeteg látnivalóval és élménnyel kecsegtet minden évszakban. A különböző borászatok panorámás teraszainak, eldugott, titkos kis éttermeknek vagy természeti látnivalóknak az eléréséhez pedig ezúttal nem az autózást ajánljuk. Ha szánunk egy egész napot erre a programra, érdemes kirándulva nekivágni ennek a tájnak.

Kedvenc kirándulóútvonalunk számtalan szépséggel hívogat: ha a parttól indulunk, Aszófő településről Pécselyen át Vászoly festői szépségű kis falujába érkezve csodásan kanyargó szerpentineken vezet át az utunk. Erdőszélek, mezők, szántóföldek mellett haladunk el ezen az útvonalon, melyen egy-egy magaslatról remekül be lehet látni az egész környék lélegzetelállító panorámáját.

Egy titkos út a Balaton-felvidéken // Fotó: Kalandjáró

Aszófőtől indulva Vászolyig éppen tíz kilométert tehetünk meg a kocsiút mentén haladva, ez az eldugott, csodaszép kis falucska pedig igencsak érdemes arra, hogy megpihenjünk. Az apró település közepén lévő kis tónál leülhetünk erőt gyűjteni, vagy tiszta forrásvizet ihatunk a Szent Jakab forrásból. Ha pedig megéheznénk, különösen ajánljuk a szezonban nyitva tartó Zománc Bisztrócskát, melyet ha akarnánk, se tudnánk elvéteni, akárhonnan érkezünk is a faluba, éppen mellette fog elvinni az utunk. A Zománc az újhullámos vendéglátás szezonalitásban és helyi alapanyagokban gondolkodó, ugyanakkor ízig-vérig falusi, a vidék autentikus ízeit kínáló étterem. Ha a házi túrós csuszát, vagy a resztelt májat kérjük, egészen biztosan nem fogunk csalódni!

Vászoly után vehetjük az utunkat ismét a part irányába, Balatonudvari felé. Ez esetben egy csodálatos kis erdei utacskán sétálhatunk le további könnyed, ráadásul végig lefelé vezető hat kilometert, ezzel visszatérve a parthoz és a 71-es főúthoz. Az Udvariba vezető erdei út egy jó részén ráadásul a tűző nap miatt sem kell aggódnunk, a lombkoronák jótékonyan borulnak fölénk, miközben egy-egy kanyar és magaslat után, itt-ott a váratlanul felbukkanó Balatonban is gyönyörködhetünk.

Ezt ne hagyd ki: egy kis ücsörgést a vászolyi tószínpadnál

 

panoráma
túra

 

 

 


Kapcsolódó cikkek:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.