3 őrségi szállás, ahonnan soha nem akarsz hazatérni

A nyugati határszélen található Őrség a Kárpát-medence egyik legcsodálatosabb vidéke. Sajátosan megismételhetetlen báját, hangulatát egyszerre köszönheti a kivételes természeti adottságainak, a dimbes-dombos, erdei vidéknek, és sajátos történelmének. A határőri feladatokat ellátó tájegység lakói hagyományos zárkózottságban, elszigeteltségben éltek az évszázadok során – ennek köszönhetően viszont sokáig megőrződhetett a vidék autentikus arca, építészeti stílusa, különleges szeres településszerkezete. Ma már a hivatalos műemlékvédelem gondosan meghozott, szigorú szabályai is segítenek abban, hogy ez a különleges őrségi atmoszféra fennmaradjon az utókor számára.

 

Egy mesebeli táj

Az itt élő hagyományokat és a régi, falusi életmódot autentikus módon bemutató pityerszeri skanzen kötelező eleme az Őrségbe tett látogatásnak, ugyanakkor nagy örömmel tapasztalhatjuk, hogy a tradíciók tisztele a múzeum terén túl is számos helyen szinte tapintható. A néhány házból álló, dombokra épített szerekből álló települések sajátos elrendezése, az agyaggal tapasztott, rönkfalazattal épült régi házak és a máig aktívan élő fazekasság hagyománya a lélegzetelállító tájjal együttesen teremt utánozhatatlan atmoszférát.

A Galambszeri Vendégház // Kép: Galambszeri Vendégház

A Kalandjáró csapata most ezt a vidéket igyekszik felfedezni, megmutatva, hogy kik, hogyan és miért dolgoznak itt azon, hogy az ide látogatók megismerhessék ezt a semmihez sem fogható őrségi hangulatot.

S mi mással is kezdhetnénk a barangolásunkat, mint a környék kiemelkedő szálláshelyeinek összegyűjtésével!

Több, mint szálláshely

Aki az Őrségbe utazik, nem tervez egyetlen napra: ez a tájegység ennél sokkal többet nyújt! A szállásunkat tehát lehetőség szerint érdemes gondosan megválogatni. Ez a cikk három olyan szálláshelyet mutat be, amely egyszerre autentikusan tükrözi a vidék utánozhatatlan sajátosságait, másrészt a minden apró részletre kiterjedő figyelemnek köszönhetően olyan szinte mesebeli kis világot teremt, ahol nem csupán a tökéletes kikapcsolódás garantált, de ahonnan bizony kifejezetten nehéz szívvel is térünk vissza a mindennapokba.

Téli táj a Dédapám Házánál // Kép: Dédapám Háza

Dédapám Háza Vendégház

Németh Szilvia jogászként álmodott hatalmasat: időben és térben is távol saját dédapja őrségi hagyatékától, egy napon úgy döntött, hogy itt a változás pillanata. Nagy és nemes feladat volt felújítani a dédszülői házat, Szilvia azonban őszinte tisztelettel és nagy szeretettel fogott neki:

“A három gyerekünknek azt szoktam mondani hogy a dédapám háza a negyedik gyerekünk. Talán az itt töltött gyerekévek,  a Föld szava, talán az az érzés hogy valami olyant  hozzunk létre, aminek nyoma marad, vagy mentsük meg egy régi szép házat egy olyan vidéken, ahol a sok kicsi falu kihalásra ítélt ezzel is esélyt adva a túlélésre…”

Szobabelső // Kép: Dédapám Háza

Szilvia nem csupán a ház történetét kutatta fel és dokumentálja a vendégház honlapján, hanem kifejezetten ügyelt arra is, hogy minél autentikusabb módon, rengeteg saját kezű munka által újjászületett berendezési tárgyakkal újítsa fel a csodaszép ötszobás, közös konyhával rendelkező épületet. S ahogyan a házhoz magához is számtalan gyerekkori emlék köti, Szilvia minden egyes bútor és használati tárgy történetét nagy gonddal őrzi.

Hangulat // Kép: Dédapám Háza

“Imádom a konyhaszekrényt, amely kizárólag a régi ház beltéri ajtajaiból készült egy aranykezű asztalos segítségével (nagyon fájt volna ezeket az ajtókat kidobni, felújítani pedig egy vagyon lett volna). Ugyanígy szeretem a nyárikonyha szekrényét, amit a pajta lebontott deszkaboritásából készítettünk, szeretem az éjjeliszekrényeket a Cupi szobában, amit a Balaton-felvidéken mentettünk meg egy szeméthalmaz tetejéről, szeretem a konyhában lévő asztalt, amin gyerekkoromban a véres és májas hurkát töltöttük, a kidobástól megmentett ablakkereteket, amibe kizárólag a falu régi lakóiról készült képeket, régi szerződéseket helyeztünk el, nagyapám régi műhelyét, ahol minden szerszámot kiraktunk. Imádom a fedett teraszt, ami fantasztikus jógatáborok helyszíne. ”


Dédapám Háza

8973 Kerkafalva, Rákóczi Ferenc u. 5.

dedapamhaza.hu

Facebook

szállás
panoráma
természet
családi
reggeli

 

 


 

A Kosbor Panzió kétszemélyes szobája // Kép: Kalandjáró

Kosbor Panzió

A nagynevű Stílusos Vidéki Szállodák szövetség jeles képviselője. A panziót az őrségi építeszet autentikus stílusában építették, jellegzetes L-formája is erre utal, melyet hagyományosan a környéken “hajlított háznak” hívtak. A Kosborban minden szoba tökéletesen egyedi berendezésű, ugyanakkor minden darab a rusztikus, vidéki stílus hangulatának megfelelően lett összeválogatva. Az épület homlokzatán és külső-belső nyílászáróin visszaköszönő mélyzöld szín mellett az autentikus parasztbútorokból mentett és felújított ágyvégek is szimbólumai a Kosbor Panziónak.

Választhatunk kétágyas szobák és ötfős, nagycsaládos, illetve bababarát apartmanok közül is, legújabban pedig már a különálló épületben kialakított villalakást is kibérelhetjük akár egy kisebb baráti társasággal is.

A Panzió // Kép: Kalandjáró

A Kosbor tulajdonosai pontosan tudják, hogy mitől válik egy nyaralás valódi varázslattá:

“Megfogadtuk, hogy saját panziónkban minden apróságra odafigyelünk, hogy vendégeink pihenése tökéletesen zavartalan lehessen. Erről a ropogós ágyneműk, a gondosan összeválogatott antik bútorok, az igényes kivitelezésű és jól felszerelt fürdőszobák, az otthonosan berendezett közös helyiségek, és ezer más apró részlet gondoskodnak.”

Az épület mellett az óriási, gondozott kert hívogató hangulata is hozzásegít, hogy közelebb kerüljünk a természethez, ráadásul még kétszemélyes, romantikus vacsoránk is kérhető a zöldben felállított, gyertyafényes, álomszerű pavilonba.


Kosbor Panzió

Magyarszombatfa, Fő út 6

kosborpanzio.hu

Facebook

szállás
panoráma
természet
családi
bababarát
gasztro
reggeli
terasz

 

 

 


 

A vendégház belülről // Kép: Galambszeri Vendégház Facebook

Galambszeri Vendégház

Az Őriszentpéteren található Galambszeri Vendégház egy hagyományos rönkház, amely akár 6-7 főnek is kényelmes szállást biztosít. Az óriási, 5000 négyzetméteres kert egy kaszáló-gyümölcsös, ahol nem is egy, de mindjárt két tóka is található – speciális, őrségi tünemény a tóka. Így nevezik azokat a kis víztározó tavacskákat, amelyekből hagyományosan az állatokat itatták és a növényeket öntözték a helyiek.

Kép: Galambszeri Vendégház Facebook

A Galambszeri Vendégházban a lehető legközelebb kerülünk a természethez: a rönkökből álló ház utánozhatatlan hangulata mellett a hűvösebb évszakokban még az otthon melegét is fatüzelésű kályha adja, ahogyan a melegvíz is fatüzelésű bojlerből érkezik. A kertben egy szaunaház is található, a kicsi konyha otthonos és jól felszerelt.

Az emelet // Kép: Galambszeri Vendégház Facebook

A tulajdonosok hitvallásának megfelelően a Galambszeri Vendégházban megvalósíthatjuk a teljes “off the grid” nyaralást, a valódi digitális detoxot is, hogy visszatérjünk az anyatermészet andalító ölébe, minthogy itt sem wifit, sem tévét nem találunk. Van helyette kerti kemence és bográcsozásra alkalmas tűzrakóhely.


Galambszeri Vendégház

Őriszentpéter, Galambosszer 14/a

szallasorsegi.hu

Facebook

szállás
panoráma
természet
családi

 

 

 


 

Kapcsolódó cikkek:

 

 


 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.